Hoe begint fibromyalgie?

Wijdverspreide spierpijn en gevoeligheid zijn de meest voorkomende symptomen. Symptomen beginnen vaak na een gebeurtenis, zoals lichamelijk trauma, operatie, infectie of aanzienlijke psychologische stress. In andere gevallen hopen de symptomen zich geleidelijk op in de loop van de tijd zonder een enkele triggergebeurtenis. fibromyalgie wordt vaak veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis, waaronder fysieke stress of emotionele (psychologische) stress.

Fibromyalgie (fi·bro·my·al·gi·a) is een aandoening die pijn over het hele lichaam veroorzaakt (ook wel wijdverspreide pijn genoemd), slaapproblemen, vermoeidheid en vaak emotionele en mentale nood. Mensen met fibromyalgie kunnen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen zonder fibromyalgie. Dit wordt abnormale verwerking van pijnperceptie genoemd. Fibromyalgie treft ongeveer 4 miljoen Amerikaanse volwassenen, ongeveer 2% van de volwassen bevolking.

De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar kan effectief worden behandeld en beheerd. Fibromyalgie kan effectief worden behandeld en beheerd met medicatie- en zelfmanagementstrategieën. U kunt meer te weten komen over strategieën voor zelfmanagement in het onderstaande gedeelte met de titel Hoe kan ik mijn kwaliteit van leven verbeteren? Naast medische behandeling kunnen mensen hun fibromyalgie beheersen met de hieronder beschreven zelfmanagementstrategieën, waarvan is bewezen dat ze pijn en invaliditeit verminderen, zodat ze de voor hen belangrijke activiteiten kunnen voortzetten. Symptomen van fibromyalgie kunnen plotseling optreden na een ziekte, lichamelijk trauma of aanzienlijke psychologische stress.

Bij sommige mensen verschijnen fibromyalgiesymptomen echter geleidelijk en wordt niet aangenomen dat een specifieke gebeurtenis pijn en vermoeidheid veroorzaakt. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en onderzoekers weten niet wat fibromyalgie veroorzaakt. Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Naast medische behandeling kunnen mensen hun fibromyalgie beheersen met de hieronder beschreven zelfmanagementstrategieën, waarvan is bewezen dat ze pijn en invaliditeit verminderen, zodat ze de voor hen belangrijke activiteiten kunnen voortzetten.

Veel mensen met fibromyalgie hebben ook spanningshoofdpijn, temporomandibulair gewricht (TMJ) aandoeningen, prikkelbare darmsyndroom, angst en depressie. Veranderingen in de manier waarop dit systeem werkt, kunnen verklaren waarom fibromyalgie resulteert in constante gevoelens van en extreme gevoeligheid voor pijn. Complicerende zaken zijn het feit dat sommige symptomen van menopauze en fibromyalgie er bijna identiek uitzien. Mensen met fibromyalgie hebben meer kans dan het grote publiek om symptomen van andere chronische aandoeningen te hebben, zoals het prikkelbare darmsyndroom, dat buikpijn, krampen en constipatie of diarree kan veroorzaken.

Cymbalta (duloxetine) is goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor de behandeling van fibromyalgie bij volwassenen. Vrouwen met fibromyalgie hebben vaak meer ochtendvermoeidheid, pijn over het hele lichaam en IBS-symptomen dan mannen met fibromyalgie. Artsen kunnen ook bloedonderzoeken bestellen om erachter te komen of uw symptomen te wijten zijn aan een andere aandoening dan fibromyalgie, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus of het syndroom van Sjögren. Veel onderzoekers geloven dat herhaalde zenuwstimulatie ervoor zorgt dat de hersenen en het ruggenmerg van mensen met fibromyalgie veranderen.

Symptomen van fibromyalgie, chronische vermoeidheid en algehele lichaamspijn kunnen een negatieve invloed hebben op uw mentale en fysieke welzijn. De pijn, vermoeidheid en slechte slaapkwaliteit die gepaard gaan met fibromyalgie kunnen uw vermogen om thuis of op het werk te functioneren verstoren. In het verleden werd bij een persoon fibromyalgie vastgesteld als hij wijdverspreide pijn en gevoeligheid had op ten minste 11 van de 18 specifieke punten rond zijn lichaam. Een van de belangrijkste redenen waarom het niet duidelijk is hoeveel mensen getroffen zijn, is omdat fibromyalgie een moeilijke aandoening kan zijn om te diagnosticeren.

In de studie injecteerden onderzoekers muizen met auto-antilichamen van mensen met fibromyalgie of mensen zonder fibromyalgie.