Hoe kan een arts vertellen of u fibromyalgie heeft?

Tests om te controleren op sommige van deze aandoeningen omvatten urine- en bloedonderzoeken, hoewel u mogelijk ook röntgenfoto's en andere scans heeft. Als blijkt dat u een andere aandoening heeft, kunt u ook nog steeds fibromyalgie hebben. Fibromyalgie lijkt verband te houden met veranderingen in de manier waarop de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verwerken. Als gevolg hiervan zal uw arts meestal vertrouwen op uw groep symptomen om een diagnose te stellen.

Er is geen algemeen aanvaarde medische test om fibromyalgie te diagnosticeren. In plaats daarvan worden diagnostische tests uitgevoerd om te zien of een andere aandoening de symptomen kan veroorzaken. Hoewel uw eerste actie waarschijnlijk zal zijn om met uw huisarts te praten, wilt u misschien om een verwijzing naar een reumatoloog vragen. Een bezoek aan een reumatoloog kan tests omvatten om gezondheidsproblemen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen hebben als fibromyalgie, waaronder de ziekte van Lyme, reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis en artrose.

Omdat genetische factoren betrokken lijken te zijn bij fibromyalgie, wil uw arts misschien ook weten of andere leden van uw naaste familie vergelijkbare symptomen hebben ervaren. De arts kan zich ook afvragen of familieleden vergelijkbare symptomen hebben of hebben gehad, aangezien fibromyalgie een genetische component lijkt te hebben. Wanneer artsen jaren geleden fibromyalgie zouden diagnosticeren, telden ze tedere punten en volgden ze die cijfers in de loop van de tijd om te bepalen of de toestand van de patiënt beter of slechter werd. Het bezoeken van een reumatoloog of arts die ervaring heeft met de behandeling van fibromyalgiepatiënten, kan uw tijd om de diagnose te krijgen versnellen.

Uw arts kan bepaalde antidepressiva aanbevelen, die niet alleen depressie kunnen behandelen, maar ook pijn en vermoeidheid die verband houden met fibromyalgie aanpakken. Artsen kunnen eisen dat u gevoeligheid heeft voor druk- of gevoelige punten op een bepaald aantal bepaalde plekken voordat ze zeggen dat u fibromyalgie heeft, maar ze zijn niet verplicht om de diagnose te stellen (zie het kader). Uw arts zal ook vragen of u ongeveer 40 andere symptomen heeft gehad die van invloed kunnen zijn op mensen met fibromyalgie. Uw huisarts kan u mogelijk vertellen dat u fibromyalgie heeft als hij bekend is met de aandoening.

Mensen met een posttraumatische stressstoornis lijken meer kans te hebben op het ontwikkelen van fibromyalgie, dus uw arts kan vragen of u onlangs traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt. Als u niet bij een pijnspecialist of reumatoloog kunt komen omdat er niet meteen een bij u in de buurt beschikbaar is, praat dan met uw huisarts over uw symptomen en vermeld dat u denkt dat het fibromyalgie kan zijn. Hoewel specialisten of onderzoekers nog steeds tenderpunten kunnen gebruiken, zijn ze niet langer nodig voor uw huisarts om een diagnose van fibromyalgie te stellen. Hackshaw benadrukt het belang van een nauwkeurige diagnose van fibromyalgie, vooral omdat sommige artsen nog steeds moeten overtuigen dat fibromyalgie een echte aandoening is.

Deze gebieden bevinden zich op uniforme en consistente locaties bij fibromyalgiepatiënten, die over het algemeen niet op de hoogte zijn van de tedere punten totdat een arts erop drukt. Als uw arts geen andere reden voor uw symptomen kan vinden, zal hij een tweedelig proces gebruiken om erachter te komen of u fibromyalgie heeft. En er is geen test of scan die fibromyalgie kan diagnosticeren, dus het kan moeilijk zijn voor uw arts om vast te stellen wat uw pijntjes en pijnen veroorzaakt. Fibromyalgie wordt eerder beschouwd als een „diagnose van uitsluiting”, wat betekent dat artsen eerst andere gezondheidsproblemen moeten uitsluiten.