Hoe vaak wordt fibromyalgie verkeerd gediagnosticeerd?

In totaal slaagden artsen er niet in 60 (49, 6 procent) van degenen die voldeden aan de ACR-criteria voor fibromyalgie correct te diagnosticeren. Ze diagnosticeerden ook ten onrechte 43 personen (11, 4 procent) met de aandoening, ook al voldeden ze niet aan de ACR-criteria. fibromyalgie wordt vaak geïdentificeerd door een lichamelijk onderzoek. Mensen met fibromyalgie hebben een voorgeschiedenis van wijdverspreide pijn zonder duidelijke oorzaak die drie maanden of langer duurt.

Er kunnen meerdere gevoelige punten op het lichaam van de patiënt zijn die worden geïdentificeerd door druk uit te oefenen op deze plekken. Dit kunnen een teken zijn van fibromyalgie, maar ze zijn niet nodig voor een diagnose. In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care %26 Research ontdekten onderzoekers dat artsen van een universitaire reumatologiekliniek fibromyalgie overdiagnosticeerden bij 43 van de 121 patiënten die aan de criteria voldeden en het volledig misten bij 60 patiënten. Dit is een heel belangrijk punt.

Als u de diagnose fibromyalgie heeft gekregen (wat notoir uitdagend kan zijn om met medicatie te behandelen) en ondanks de behandeling pijn en andere symptomen blijft ervaren, kan het zo zijn dat u een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (AxSpa) in plaats van of als aanvulling op je fibro. Als bij u een andere ziekte is vastgesteld, zoals reumatoïde artritis, maar pijn blijft ervaren ondanks het nemen van medicijnen om ontstekingen onder controle te houden, kan het zijn dat u ook fibromyalgie heeft, die apart van uw artritis moet worden behandeld. Net als fibromyalgie treft lupus voornamelijk vrouwen, die pijn in hun gewrichten ervaren, evenals vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn en buikpijn. Maar in tegenstelling tot fibro is lupus een auto-immuunziekte die wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt door de organen, vooral de nieren, longweefsel, hart en hersenen.

Om lupus uit te sluiten, bestellen eerstelijnszorgverleners meestal een bloedtest, een ANA-test genaamd, die bepaalde auto-antilichamen in uw lichaam meet (een teken dat uw immuunsysteem normale cellen aanvalt in plaats van schadelijke bacteriën of virussen). Maar een positieve ANA betekent niet noodzakelijk dat je lupus hebt. Natuurlijk kunnen patiënten met lupus ook fibromyalgie hebben, daarom Dr. Kahlenberg geeft hen ook de Michigan Body Map-test, waarmee patiënten de locaties op hun lichaam kunnen lokaliseren waar ze pijn voelen.

Maar of je nu fibro hebt samen met lupus of alleen lupus, het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de lupus niet vordert en meer orgaanschade veroorzaakt, wat levensbedreigend kan zijn. U wilt dus met uw zorgverlener praten over een combinatie van medicijnen (meestal steroïden en antimalariamiddelen) die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken. Andere symptomen van MS verschillen sterk van die bij fibro, waaronder wazig zicht, onstabiele gang, gebrek aan evenwicht, trillingen en onduidelijke spraak. Patiënten met multiple sclerose kunnen laesies in de hersenen hebben, dus artsen bevelen vaak MRI's om MS of een andere neurologische aandoening uit te sluiten.

Een spinale tap, een bemonstering van spinale vloeistof die naar het laboratorium wordt gestuurd, kan soms antilichamen vertonen die verband houden met MS. Zoals veel van de aandoeningen vermengd met fibro, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. Het gaat om een ontsteking in de bekleding van uw gewrichten, het synovium genaamd. Het begint meestal in de kleine gewrichten in de handen en voeten, hoewel de lichaamsbrede ontsteking bij RA ook andere delen van uw lichaam kan aantasten, waaronder de huid, ogen, hart, longen en meer.

Artsen zullen reumatoïde artritis uitsluiten door uw bloedonderzoek te onderzoeken, te screenen op bloedeiwitten zoals reumatoïde factoren en anti-CCP's, naast andere ontstekingsmarkers. U kunt ook röntgenfoto's hebben die schade aan de gewrichten vertonen (hoewel deze „radiografische schade mogelijk niet verschijnt in de vroege stadia van RA). Onbehandeld, reumatoïde artritis kan de gewrichten in uw handen en voeten en elders vervormen en uw risico op hartproblemen en longaandoeningen verhogen. Gelukkig bestaan er behandelingen voor zelfs ernstige gevallen.

Veel patiënten nemen ziektemodificerende antirheumatische geneesmiddelen, waaronder biologische geneesmiddelen, samen met lage doses steroïden of pijnstillers en vinden verlichting van de pijn en zwelling. Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren. Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij. Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen.

Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine. Hoewel fibromyalgie veel voorkomt, heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat artsen veel mensen verkeerd hebben gediagnosticeerd als deze aandoening. Frederick Wolfe van de National Data Bank for Rheumatic Diseases in Wichita, KS, leidde de studie. Fibromyalgie lijkt verband te houden met veranderingen in de manier waarop de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verwerken.

Als gevolg hiervan zal uw arts meestal vertrouwen op uw groep symptomen om een diagnose te stellen. Recente studies hebben gesuggereerd dat de meeste mensen bij wie door artsen de diagnose fibromyalgie is gesteld, de aandoening mogelijk niet echt hebben. Een nieuwe Arthritis Care %26 Onderzoeksstudie wees uit dat de algemene overeenstemming tussen de diagnose van fibromyalgie en diagnose door clinici door gepubliceerde criteria alleen maar eerlijk is. Tramadol (Ultram) kan worden gebruikt om fibromyalgiepijn te behandelen als kortdurend gebruik van een opioïde narcoticum nodig is.

Aan de andere kant kan fibromyalgie ook overgediagnosticeerd worden, omdat er geen specifiek bloedonderzoek of beeldvormende tests zijn die we kunnen doen om het te diagnosticeren, Dr... Ze zijn dus het meest nuttig bij mensen die naast fibromyalgie andere oorzaken hebben voor pijn, zoals artritis. Een knijp in de arm, een handschudden, een aanraking op de schouder - al die dingen kunnen erg pijnlijk zijn voor mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie (FM) wordt gekenmerkt door chronische wijdverspreide pijn, niet-verfrissende slaap, fysieke uitputting en cognitieve problemen.

Sommige symptomen van AxSpa kunnen overlappen met fibromyalgie, vermoeidheid, lage rugpijn, kaakpijn en GI-problemen, maar er zijn andere symptomen die unieker zijn voor AxSpa dan voor fibro. Denk aan chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie als keerzijden van bijna identieke chronische aandoeningen. Meer recentelijk is fibromyalgie beschreven als centrale pijnversterkingsstoornis, wat betekent dat het volume van pijnsensatie in de hersenen te hoog wordt weergegeven. Andere aandoeningen zoals hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) en polymyalgie reuma bootsen soms fibromyalgie na.

De kenmerkende symptomen van vermoeidheid, wijdverspreide pijn, slaapproblemen en concentratiestoornissen van fibromyalgie zijn niet uniek. U loopt een hoger risico op fibromyalgie als u een reumatische aandoening heeft (gezondheidsprobleem dat de gewrichten, spieren en botten aantast). In het verleden moesten ten minste 11 van deze 18 plekken positief testen op gevoeligheid om fibromyalgie te diagnosticeren. En omdat fibromyalgiesymptomen alleen of samen met andere aandoeningen kunnen voorkomen, kan het even duren om uit te zoeken welk symptoom wordt veroorzaakt door welk probleem.

De arts moet ook rekening houden met de neiging van mensen met fibromyalgie om ten minste één aanvullende medische aandoening te hebben. .