Hoe voelt het begin van fibromyalgie aan?

Vermoeidheid, vermoeidheid en over het algemeen het gevoel dat je geen energie hebt. Slecht slapen — onuitgerust wakker worden. Fibromyalgiegerelateerde pijn is pijn die ervoor zorgt dat je overal pijn krijgt. U kunt pijnlijke gevoelige punten hebben, plekken op uw lichaam die pijn doen, ongeacht welke medicatie u gebruikt.

Je spieren kunnen het gevoel hebben dat ze overwerkt of getrokken zijn, ook al heb je niet geoefend. Andere keren zullen ze branden of pijn doen met diepe stekende pijn. Sommige patiënten met fibromyalgie hebben pijn en pijn rond de gewrichten in hun nek, schouders, rug en heupen. Dit soort pijn maakt het moeilijk om te slapen of te sporten.

Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. Fibromyalgie, een aandoening die chronische pijn veroorzaakt, wordt nog steeds slecht begrepen. Ik leef met fibromyalgie en op elke dag heb ik te maken met problemen zoals extreme vermoeidheid, allover pijn en hersenmist.

Fibromyalgie is een chronische aandoening die wijdverspreide pijn rond het lichaam veroorzaakt. De pijn komt voort uit een probleem in de manier waarop het zenuwstelsel pijnsignalen verwerkt. Als u het type en de locatie van uw pijn kent en welke andere symptomen u heeft, kan uw arts tot een diagnose komen. Hoe sneller u de diagnose krijgt, hoe eerder u kunt beginnen met een behandeling om uw symptomen te verlichten.

De pijn van fibromyalgie kan intens en constant zijn. Het kan ernstig genoeg zijn om je thuis te houden van werk en andere activiteiten. In een National Health Interview Survey meldde 87 procent van de deelnemers pijn te hebben op de meeste dagen of elke dag van hun leven. En tot 70 procent heeft regelmatige spannings- of migrainehoofdpijn, die vaak ernstig zijn.

Hoofdpijn kan het gevolg zijn van pijnlijke hoofd-, nek- of schouderspieren. Ze werken door het niveau van chemicaliën in de hersenen en het ruggenmerg te veranderen die de overdracht van pijnsignalen regelen. Het voorkomt dat de zenuwcellen die betrokken zijn bij pijnsignalering overactief worden. Pijn is het meest voor de hand liggende en soms het moeilijkste symptoom van fibromyalgie.

Andere symptomen zoals vermoeidheid, slechte concentratie en depressie of angst kunnen ook een groot effect hebben op je leven. Fibromyalgie heeft niet veel zichtbare symptomen en kan moeilijk te identificeren zijn. Ontdek symptomen zoals fibro-mist, rusteloze benen en meer. Bij fibromyalgie is het beheersen van pijn, vermoeidheid en andere symptomen de sleutel.

Bekijk welke van deze 13 behandelingsopties uw kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Fibromyalgie is een aandoening die kan bestaan uit pijn en gevoeligheid in het lichaam. Pilates is ook aangetoond dat het een veilige, effectieve behandeling is. Fibromyalgie heeft veel symptomen die van persoon tot persoon verschillen.

Het belangrijkste symptoom is wijdverspreide pijn. Als u fibromyalgie heeft, is een van de belangrijkste symptomen waarschijnlijk wijdverspreide pijn. Fibromyalgie kan je stijf maken. De stijfheid kan het ernstigst zijn als u lange tijd in dezelfde positie bent geweest - bijvoorbeeld wanneer u's ochtends voor het eerst wakker wordt.

Fibromyalgie kan extreme vermoeidheid (vermoeidheid) veroorzaken. Dit kan variëren van een licht vermoeid gevoel tot uitputting die vaak wordt ervaren tijdens een griepachtige ziekte. Ernstige vermoeidheid kan plotseling optreden en kan je van al je energie afvoeren. Als dit gebeurt, voelt u zich misschien te moe om iets te doen.

Als fibromyalgie ervoor heeft gezorgd dat u pijn en stijfheid in uw nek en schouders ervaart, kunt u ook vaak hoofdpijn hebben. Deze kunnen variëren van lichte hoofdpijn tot ernstige migraine, en kunnen ook andere symptomen met zich meebrengen, zoals misselijk voelen. Meestal als je pijn hebt, kun je snel de oorzaak vinden, zoals de spier die je hebt gespannen tijdens het trainen, of de snee die je jezelf gaf tijdens het snijden van wortels. Maar voor mensen met fibromyalgie is de bron van hun pijn moeilijker vast te stellen.

Hoewel ze dagelijks pijn ervaren, kan het enige tijd duren om de oorzaak te vinden en de juiste behandeling ervoor te krijgen. Fibromyalgie is nog steeds een beetje een mysterie, omdat niemand weet wat de oorzaak is en het wordt vaak aangezien voor aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals de ziekte van Lyme of depressie. Sommige mensen denken dat fibromyalgie het gevolg is van fysiek of emotioneel trauma. Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op pijn.

Wat de oorzaak ook is, fibromyalgie leidt tot wijdverspreide pijngebieden aan beide zijden van het lichaam, en zowel onder als boven de taille. De pijn kan aanvoelen als een pijn of een scherp stekend gevoel, en het gaat niet weg. Om de diagnose fibromyalgie te krijgen, moet u fysieke bevindingen hebben ten minste 11 specifieke gevoelige punten, die zich in uw armen, billen, borst, knieën, onderrug, nek, ribbenkast, schouders of dijen kunnen bevinden. Artsen kunnen fibromyalgie diagnosticeren zonder een teder puntonderzoek door gebruik te maken van de wijdverspreide pijnindex (WPI) en de score van de ernst van de symptomen (SS).

Als de symptomen minstens 3 maanden op een vergelijkbaar niveau aanwezig zijn en er geen andere aandoening is die anders de pijn zou verklaren. De pijn kan erger worden als je traint, naar buiten gaat bij koud weer of onder veel stress staat. Naast pijn kunt u problemen hebben met concentreren of vermoeidheid en onverfrist wakker worden. En u kunt ook een van de lange lijst met andere symptomen hebben, waaronder in het maagdarmkanaal, urinewegen, zenuwstelsel en huid.

Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen om uw symptomen onder controle te houden. Uw arts zal u waarschijnlijk beginnen met een trainingsregime en u laten werken met een fysiotherapeut. Sommigen hebben echte hulp gevonden bij acupunctuur, het leren van Tai Chi of het volgen van yogalessen. Mogelijk moet u ook medicijnen gebruiken om u te helpen slapen en uw pijn te verlichten.

Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pijnstillers en slaaphulpmiddelen. Ondertussen kan praten met een therapeut je helpen om je pijn beter te beheersen en ermee te leven, en om te gaan met eventuele negatieve gedachten die je hebt over je aandoening. Ondanks verbeteringen in de manier waarop artsen fibromyalgie diagnosticeren en behandelen, is het nog steeds een chronische aandoening. Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom.

Resultaten van het lichamelijk onderzoek, bloed- en urinetests en beeldvormingstests zijn normaal. Deze tests kunnen worden uitgevoerd om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Onderzoek naar de ademhaling tijdens het slapen kan worden gedaan om erachter te komen of u een aandoening heeft die slaapapneu wordt genoemd. De doelen van de behandeling zijn om pijn en andere symptomen te verlichten en om de persoon te helpen omgaan met de symptomen.

Andere keren kan de pijn erger worden en maanden of jaren aanhouden. Bel uw aanbieder als u symptomen van fibromyalgie heeft. Veel mensen met fibromyalgie beschrijven een brandende pijn of gevoel van spelden en naalden, vergelijkbaar met het gevoel dat bloed terug in je voet stroomt nadat het in slaap is gevallen. Dat is een moeilijke vraag om beknopt te beantwoorden, omdat fibromyalgie sterk kan verschillen van persoon tot persoon.

Onderzoek suggereert dat de pijn geassocieerd met fibromyalgie wordt veroorzaakt door een storing in de manier waarop het lichaam pijn verwerkt. Veel onderzoekers geloven dat herhaalde zenuwstimulatie ervoor zorgt dat de hersenen en het ruggenmerg van mensen met fibromyalgie veranderen. Pijn door fibromyalgie kan vaak een ernstige invloed hebben op de kwaliteit van leven, waardoor zelfs normale taken moeilijk worden. Fibromyalgie is bijzonder moeilijk te beschrijven voor vrienden en familie, omdat de symptomen van dag tot dag in ernst variëren.

Onderzoekers denken dat fibromyalgie te wijten is aan een probleem met hoe het centrale zenuwstelsel pijn verwerkt. Fibromyalgie valt aan het uiteinde van die pijnernst en chronisatieschaal en komt voor bij 1% tot 5% van de algemene bevolking. Er zijn geen aanwijzingen dat opioïden effectief zijn bij de behandeling van fibromyalgie, en studies hebben mogelijke bijwerkingen gesuggereerd. Mensen met fibromyalgie kunnen ook gevoeligheid hebben in de gewrichten, spieren, pezen en andere zachte weefsels.

.