Is fibromyalgie ooit verkeerd gediagnosticeerd?

Om deze aandoening te diagnosticeren, zal een arts waarschijnlijk vragen naar de medische geschiedenis van een persoon. Ze kunnen ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren en röntgenfoto's en bloedonderzoeken aanvragen. Hoewel fibromyalgie veel voorkomt, heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat artsen veel mensen verkeerd hebben gediagnosticeerd als deze aandoening. Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide chronische pijn en vermoeidheid zonder bekende oorzaak.

Hoewel de pijn misschien niet is veroorzaakt door een blessure, is het echt. In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care %26 Research ontdekten onderzoekers dat artsen van een universitaire reumatologiekliniek fibromyalgie overdiagnosticeerden bij 43 van de 121 patiënten die aan de criteria voldeden en het volledig misten bij 60 patiënten. Dit is een heel belangrijk punt. Als u de diagnose fibromyalgie heeft gekregen (wat notoir uitdagend kan zijn om met medicatie te behandelen) en ondanks de behandeling pijn en andere symptomen blijft ervaren, kan het zo zijn dat u een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (AXspa) in plaats van of in toevoeging aan je fibro.

Als bij u een andere ziekte is vastgesteld, zoals reumatoïde artritis, maar pijn blijft ervaren ondanks het nemen van medicijnen om ontstekingen onder controle te houden, kan het zijn dat u ook fibromyalgie heeft, die apart van uw artritis moet worden behandeld. Net als fibromyalgie treft lupus voornamelijk vrouwen, die pijn in hun gewrichten ervaren, evenals vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn en buikpijn. Maar in tegenstelling tot fibro is lupus een auto-immuunziekte die wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt door de organen, vooral de nieren, longweefsel, hart en hersenen. Om lupus uit te sluiten, bestellen eerstelijnszorgverleners meestal een bloedtest, een ANA-test genaamd, die bepaalde auto-antilichamen in uw lichaam meet (een teken dat uw immuunsysteem normale cellen aanvalt in plaats van schadelijke bacteriën of virussen).

Maar een positieve ANA betekent niet noodzakelijk dat je lupus hebt. Natuurlijk kunnen patiënten met lupus ook fibromyalgie hebben, daarom Dr. Kahlenberg geeft hen ook de Michigan Body Map-test, waarmee patiënten de locaties op hun lichaam kunnen lokaliseren waar ze pijn voelen. Maar of je nu fibro hebt samen met lupus of alleen lupus, het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de lupus niet vordert en meer orgaanschade veroorzaakt, wat levensbedreigend kan zijn.

U wilt dus met uw zorgverlener praten over een combinatie van medicijnen (meestal steroïden en antimalariamiddelen) die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken. Andere symptomen van MS verschillen sterk van die bij fibro, waaronder wazig zicht, onstabiele gang, gebrek aan evenwicht, trillingen en onduidelijke spraak. Patiënten met multiple sclerose kunnen laesies in de hersenen hebben, dus artsen bevelen vaak MRI's om MS of een andere neurologische aandoening uit te sluiten. Een spinale tap, een bemonstering van spinale vloeistof die naar het laboratorium wordt gestuurd, kan soms antilichamen vertonen die verband houden met MS.

Zoals veel van de aandoeningen vermengd met fibro, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. Het gaat om een ontsteking in de bekleding van uw gewrichten, het synovium genaamd. Het begint meestal in de kleine gewrichten in de handen en voeten, hoewel de lichaamsbrede ontsteking bij RA ook andere delen van uw lichaam kan aantasten, waaronder de huid, ogen, hart, longen en meer. Artsen zullen reumatoïde artritis uitsluiten door uw bloedonderzoek te onderzoeken, te screenen op bloedeiwitten zoals reumatoïde factoren en anti-CCP's, naast andere ontstekingsmarkers.

U kunt ook röntgenfoto's hebben die schade aan de gewrichten vertonen (hoewel deze „radiografische schade mogelijk niet verschijnt in de vroege stadia van RA). Onbehandeld, reumatoïde artritis kan de gewrichten in uw handen en voeten en elders vervormen en uw risico op hartproblemen en longaandoeningen verhogen. Gelukkig bestaan er behandelingen voor zelfs ernstige gevallen. Veel patiënten nemen ziektemodificerende antirheumatische geneesmiddelen, waaronder biologische geneesmiddelen, samen met lage doses steroïden of pijnstillers en vinden verlichting van de pijn en zwelling.

Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren. Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij. Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen. Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine.

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert. Dit is een andere aandoening die veel symptomatologie van fibromyalgie deelt. Sommige symptomen die beide voorkomen, zijn gewrichts- of spierpijn, vermoeidheid, gevoeligheid voor verkoudheid, constipatie, depressie en gewichtstoename. Lupus is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van een persoon met lupus normale cellen aanvalt alsof ze externe indringers zijn.

Dit kan ontstekingen, weefselbeschadiging en pijn in het hele lichaam veroorzaken, wat erg aanvoelt als de wijdverspreide lichaamspijn van fibromyalgie. Hoewel er geen enkele test is die lupus 100 procent van de tijd identificeert, zijn er laboratoriumtests die uw arts kunnen helpen bepalen of u mogelijk lupus heeft. Artrose wordt over het algemeen veroorzaakt door leeftijdsgebonden verslechtering van het kraakbeen in gewrichten, wat kan leiden tot weefsel- en botschade. Symptomen vergelijkbaar met fibromyalgie zijn gewrichtspijn en ochtendstijfheid.

Een lichamelijk onderzoek en een verscheidenheid aan diagnostische tests kunnen nuttig zijn bij het stellen van een diagnose van artrose. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt en de bekleding van de gewrichten vernietigt. Symptomen die reumatoïde artritis gemeen kunnen hebben met fibromyalgie zijn pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie en angst. Reumatoïde artritis kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat bloedonderzoek en röntgenfoto's gedurende vele maanden na het begin van gewrichtspijn normale resultaten kunnen laten zien.

Andere aandoeningen die fibromyalgie kunnen nabootsen, zijn onder meer Hypermobiliteitssyndroom, Whiplash-geassocieerde aandoeningen (na lichamelijk trauma), wijdverspreide brandwonden, enz. Fibromyalgie (FM) wordt gekenmerkt door chronische wijdverspreide pijn, niet-verfrissende slaap, fysieke uitputting en cognitieve problemen. Minder bekende symptomen van fibromyalgie zijn het prikkelbare darm syndroom, hoofdpijn, menstruatieproblemen, kaakproblemen en overgevoeligheid voor geluiden en licht. Helaas, zegt hij, lossen deze onderzoeken niet echt een van de verwarring rond fibromyalgie op.

Deze complexe reeks symptomen wordt nu herkend als fibromyalgie (FM), maar blijft om tal van redenen een uitdagend concept. Dit veroorzaakt enkele symptomen die fibromyalgie kunnen nabootsen, waaronder geheugenverlies, constipatie en spierzwakte. Een ander probleem met het diagnosticeren van fibromyalgie is dat een patiënt tegelijkertijd met fibromyalgie andere aandoeningen kan hebben. Gezondheidswerkers, vooral degenen die niet bekend zijn met fibromyalgie, kunnen zich beperken tot de behandeling van één ziekte en niet controleren of fibromyalgie zou kunnen bijdragen aan de symptomen.

Uit een nieuwe studie blijkt dat artsen de diagnose vaak missen bij mensen met fibromyalgie en deze diagnosticeren bij degenen die dat niet doen. Het bewijs is gemengd over de voordelen van Reiki voor fibromyalgie, maar veel mensen vinden verlichting en ontspanning van de genezingstechniek. Geneesmiddelen alleen zijn zelden genoeg om de symptomen van fibromyalgie te behandelen, maar een verscheidenheid aan complementaire benaderingen kan helpen pijn te verminderen en mentaal te verbeteren. Het kan moeilijk zijn om gezonde gewoonten bij te houden als u fibromyalgie heeft, maar als u dit doet, kunt u zich beter voelen.

Ook kunnen mensen met fibromyalgie tot 18 gevoelige punten over hun lichaam hebben die pijnlijk zijn wanneer ze worden ingedrukt. De vele niet-specifieke symptomen van fibromyalgie en het feit dat er geen algemeen aanvaarde diagnostische test voor de aandoening is, betekent dat fibromyalgie verkeerd kan worden gediagnosticeerd als iets anders. Als je bloedarmoede hebt, ben je ook zwak en heb je hoofdpijn, net als bij fibromyalgie, hoewel je misschien geen pijn of tintelingen in je spieren hebt. Er zijn verschillende aandoeningen die de symptomen van fibromyalgiesyndroom nabootsen en die kunnen worden verward met fibromyalgie tijdens het stellen van een diagnose van de aandoening.

.