Komt fibromyalgie tot uiting in bloedonderzoek?

Er zijn enkele veelbelovende onderzoeken gedaan naar een mogelijke diagnostische bloedtest voor fibromyalgie. De test verzamelt plasma- en perifere bloedmononucleaire cellen (PBMC) in een klein monster van uw bloed. Het test de concentratie van cytokinen in uw bloedmonster. Tests om te controleren op sommige van deze aandoeningen omvatten urine- en bloedonderzoeken, hoewel u mogelijk ook röntgenfoto's en andere scans heeft.

Je zou fibromyalgie een copycat-aandoening kunnen noemen. De belangrijkste symptomen - wijdverspreide pijn en vermoeidheid - lijken veel op die van andere gezondheidsproblemen. En er is geen test of scan die fibromyalgie kan diagnosticeren, dus het kan moeilijk zijn voor uw arts om vast te stellen wat uw pijntjes en pijnen veroorzaakt. Er is geen algemeen aanvaarde medische test om fibromyalgie te diagnosticeren.

In plaats daarvan worden diagnostische tests uitgevoerd om te zien of een andere aandoening de symptomen kan veroorzaken. Er zijn geen specifieke tests die de diagnose fibromyalgie kunnen bevestigen. Maar je kunt laboratoriumtests hebben om andere ziekten uit te sluiten. Of deze tests kunnen uitvinden of u samen met fibromyalgie een andere ziekte heeft.

Onder de paraplu van fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom zijn er veel verschillende subsets en patronen, legde ze uit. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat het een persoon met fibromyalgie gemiddeld vijf jaar heeft gekost om een nauwkeurige diagnose te krijgen, volgens de National Fibromyalgia and Chronic Pain Association. Fibromyalgie wordt ook vaak gekenmerkt door extra pijn wanneer er stevige druk wordt uitgeoefend op specifieke delen van uw lichaam, gevoelige punten genoemd. Een cluster van personen met fibromyalgie en een slaapstoornis kan worden behandeld met een tricyclisch middel, bijvoorbeeld om pijn te helpen behandelen en slaap op te wekken.

Als uw symptomen erop wijzen dat u een andere aandoening heeft, evenals fibromyalgie, heeft u mogelijk verdere tests nodig om deze te diagnosticeren. Gelukkig zien veel fibromyalgiepatiënten verbetering in hun symptomen nadat de diagnose fibromyalgie is vastgesteld en hun demon is genoemd, wat een opluchting op zich kan zijn. Sommige artsen kunnen licht drukken op de delen van het lichaam die gevoelige punten worden genoemd, discrete gebieden van tederheid in het spier- en peesweefsel van mensen met fibromyalgie. Reumatologen zijn internisten of kinderartsen met aanvullende training in artritis en andere reumatische aandoeningen, waaronder fibromyalgie.

De mate van bijkomende symptomen die doorgaans gepaard gaan met fibromyalgie wordt geregistreerd, maar deze worden niet gerangschikt op ernst. Mensen met fibromyalgie worden ook vaak moe wakker, zelfs nadat ze meer dan acht uur onafgebroken hebben geslapen. Nieuw onderzoek vindt een nauwkeurige manier om fibromyalgie te diagnosticeren en deze te onderscheiden van andere gerelateerde aandoeningen. De arts kan zich ook afvragen of familieleden vergelijkbare symptomen hebben of hebben gehad, aangezien fibromyalgie een genetische component lijkt te hebben.

De onderzoekers concludeerden dat trillingsspectroscopie een betrouwbare diagnostische test zou kunnen bieden voor het onderscheiden van fibromyalgie van andere aandoeningen en voor het vaststellen van op bloed gebaseerde biomarkers van fibromyalgiegerelateerde pijn. De niet-specifieke aard van veel fibromyalgiesymptomen, zoals vermoeidheid, kan leiden tot een onjuiste diagnose. De analyse vond patronen die de bloedmonsters van mensen met fibromyalgie onderscheidden van mensen met gerelateerde aandoeningen. Zelfs als de resultaten worden gerepliceerd, is het niet bekend of deze vingerafdruk betrekking heeft op fibromyalgie of een veel voorkomende comorbiditeit zoals stress of obesitas.