Kun je plotseling fibromyalgie ontwikkelen?

Symptomen van fibromyalgie kunnen plotseling optreden na een ziekte, lichamelijk trauma of aanzienlijke psychologische stress. Bij sommige mensen verschijnen fibromyalgiesymptomen echter geleidelijk en wordt niet aangenomen dat een specifieke gebeurtenis pijn en vermoeidheid veroorzaakt. Fibromyalgie wordt vaak veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis, waaronder fysieke stress of emotionele (psychologische) stress. Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen.

Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke gevoelens versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. Maar het diagnosticeren van fibromyalgie is vaak moeilijk. De symptomen kunnen die van andere aandoeningen nabootsen. Een ander probleem met het diagnosticeren van fibromyalgie is dat een patiënt tegelijkertijd andere aandoeningen kan hebben als fibromyalgie.

Fibromyalgie wordt vaak geïdentificeerd door een lichamelijk onderzoek. Mensen met fibromyalgie hebben een voorgeschiedenis van wijdverspreide pijn zonder duidelijke oorzaak die drie maanden of langer aanhoudt. Er kunnen meerdere gevoelige punten op het lichaam van de patiënt zijn die worden geïdentificeerd door druk uit te oefenen op deze plekken. Dit kunnen een teken zijn van fibromyalgie, maar ze zijn niet nodig voor een diagnose.

Het ontwikkelt zich meestal tussen de 25 en 55 jaar, hoewel kinderen het ook kunnen krijgen. Het lijkt erop dat bij meer vrouwen fibromyalgie wordt vastgesteld dan bij mannen. Opflakkeringen kunnen zonder waarschuwing optreden en zullen meestal optreden als een persoon met fibromyalgie gestrest is of onder veel druk staat. Morris vindt de criteria voor tenderpunten nuttig wanneer hij fibromyalgie overweegt.

Ik sluit de diagnose fibromyalgie niet uit als ze niet de tedere punten hebben, maar het kan helpen om het te ondersteunen, zegt hij. Sommige symptomen van AxSpa kunnen overlappen met fibromyalgie vermoeidheid, lage rugpijn, kaakpijn en GI-problemen, maar er zijn andere symptomen die unieker zijn voor AxSpa dan voor fibro. De belangrijkste daarvan zijn langdurige ochtendstijfheid, zegt Dr. Morris AxSpa-pijn wordt erger als je lange tijd stil zit en verbetert als je actiever bent.

U kunt ook koorts en ontstoken ogen hebben. Schildklieraandoeningen staan bovenaan deze lijst, vooral hypothyreoïdie, dat is wanneer de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dit veroorzaakt enkele symptomen die fibromyalgie kunnen nabootsen, waaronder geheugenverlies, constipatie en spierzwakte. Morris test altijd op verhoogde niveaus van schildklierstimulerend hormoon, een teken van hypothyreoïdie, bij de patiënten bij wie fibromyalgie is vastgesteld door hun primaire artsen en hij is ook gevonden in enkele gevallen waarin er ook een onderliggende schildklieraandoening was.

Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren. Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij. Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen. Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine.

Dus hoe weet je zeker dat je echt fibromyalgie hebt? Zorg er eerst voor dat uw provider laboratoria runt, een grondige medische geschiedenis krijgt, inclusief slaap (om slaapapneu uit te sluiten), en een lichamelijk onderzoek van top tot teen doet, zegt Dr. Hebben ze een goed bewegingsbereik? Hebben ze een goede spierkracht? Dat zijn enkele van de dingen waar we naar op zoek zijn, legt hij uit. Een van de belangrijkste theorieën is dat mensen met fibromyalgie veranderingen hebben ontwikkeld in de manier waarop het centrale zenuwstelsel de pijnberichten verwerkt die door het lichaam worden gedragen. Onderzoek heeft gesuggereerd dat genetica een kleine rol kan spelen bij de ontwikkeling van fibromyalgie, waarbij sommige mensen misschien meer kans hebben dan anderen om de aandoening te ontwikkelen vanwege hun genen.

Als dit het geval is, zou genetica kunnen verklaren waarom veel mensen fibromyalgie ontwikkelen na een soort trigger.