Docenten

Karel  Karel Aerssens

Hoofddocent, examinator 1e en 2e jaar

Modules 1 t/m 4; Blessures&Functietesten; Palperen&Anatomie in vivo; Whiplash&Fibromyalgie; Triggerpoints&Verklevingen; Inleiding Fascie; Inleiding Advanced Bowen; Balans&Stabiliteit; Onderzoek&Scriptie; Terugkomdag

Karel is sporttherapeut en huidig directeur van BowNed. Hij heeft sinds 1998 een drukke praktijk en heeft een aantal jaren in de Nederlandse Topsport gewerkt. Nog steeds komen er topsporters naar zijn praktijk die van zijn ervaring gebruik maken. Karel is als docent verbonden geweest aan een opleidingsinstituut voor sportmassage. Sinds 2003 is hij gefascineerd door de  mogelijkheden die de Bowen Therapie biedt. Met groot respect voor de helende  kracht is hij vooral onder de indruk van de preventieve werking die deze techniek biedt. Hij heeft de werking en de eigenschappen van het fascieweefsel tot zijn specialiteit gemaakt. Hij is daarom blij deze kennis te kunnen delen op zijn eigen  ongedwongen manier. Vanzelfsprekend heeft hij een uitgebreide docentenopleiding gevolgd en is nu de hoofddocent voor BowNed.

 

Joanne Avison

Modules Functional Fascia Lines 1,2,3 en 4

Joanne Avison is yogadocent en bewegingstherapeut. Ook heeft ze de opleiding cranio-sacraaltherapeut afgerond. Haar passie gaat uit naar bewegen en hoe mensen (kunnen) bewegen. Vanaf het eerste begin is ze betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Anatomy Trains van Thomas Myers. Voordat zijn bekende boek verscheen gaf Jo al les voor en met Tom Myers in fasciale verbindingen. Haar studies en het vele werk samen met Robert Schleip, Jaap van der Wal, Stephen Levin, John Sharkey en vele anderen in het fascie-research-veld heeft haar een enorm inzicht gegeven hoe fascieweefsel zich in het lichaam gedraagt. Deze kennis deelt ze graag op haar eigen dynamische manier met alle lichaamswerkers.

 

Anne Krista Blom

Module Cliëntverbonden communiceren

Anne-Krista Blom, ontwikkelingscoach/verandermanager/communicatieadviseur, is ruim 10 jaar als communicatiespecialist en leidinggevende in zowel profit als non-profit organisaties werkzaam geweest. In haar werk staat de ontwikkeling van de klant, of dit nu een individu, team of organisatie is, centraal. Uitgangspunt is dat de klant het zelf doet en dat zij daarbij niet onderwijst noch adviseert, maar eerder begeleidt in de eigen ontdekkingstocht. Anne-Krista probeert te ondersteunen en te inspireren. Haar manier van werken kenmerkt zich door resultaatgericht trainen en coachen waarbij oplossingsgerichtheid en effectiviteit centraal staan met behulp van middelen die Natuurlijk net even Anders zijn. Zij is eigenaar van het bedrijf NatuurlijkAnders. Deze oud-manager communicatie bij enkele grote bedrijven helpt je ontdekken wat jouw rol is in het intakegesprek en hoe je jouw kwaliteiten het beste in kunt zetten om de juiste informatie van je cliënt naar boven te krijgen.

 

Rina Durville-de Wit

Module Balans & Stabiliteit

Rina heeft een goed lopende Pilates Studio sinds 2006 en Bowen Praktijk sinds 2011, aan de rand van Amsterdam.
Zij geeft training aan groepjes van drie en privë lessen.
Haar kracht is de combinatie van Bowen therapie / Pilates training bij bewegingsgerelateerde klachten.
Gespecialiseerd in: ademhalingstechniek, rugklachten, zwangeren en revalidatie.
Haar motto: Soepel van lichaam en geest.
Les geven is een van haar passies, in het lesblok wat ze samen met Karel geeft gaat het over Balans en Stabiliteit.
Ze geeft eenvoudige maar zeer doeltreffende oefeningen mee aan haar collega`s, die dit aan hun cliënten kunnen aanleren, zodat deze niet terug vallen in de bewegingspatronen die de klacht veroorzaakten. Verder leert ze hen te kijken naar houding, hoe de lijnen lopen, waar de blokkade zit en wat het gevolg kan zijn.

 

Marja van der Ende

Module Marketing en PR

Marja van der Ende heeft sinds januari 2005 haar eigen praktijk voor therapie en coaching. Ze deelt haar ervaringen graag met collega’s in gezondheid en welzijn.
Op marketinggebied is Marja, voor haar carrière-omslag naar massagetherapeut, ruim 10 jaar werkzaam geweest in commerciële en marketingfuncties. Inmiddels heeft zij het boek ‘Vrij en blij zelfstandig ondernemen’ geschreven over blokkades in het zelfstandig ondernemerschap en hoe deze te doorbreken.

Omdat veel collega-masseurs niet gezegend zijn met een dergelijk pakket aan vaardigheden in hun rugzak, is Marja in 2006 gestart met het geven van de workshops ‘Start je eigen praktijk!’ en ‘Marketing & P.R.’. Inmiddels heeft ze een volledig pakket aan modules die zowel individueel als in bedrijfsverband ingezet kunnen worden. Haar praktijk en andere werkzaamheden heeft ze gecombineerd tot een totaalpakket van dienstverlening en trainingen: Elements to Suxeed.

 

Paula Esson

Examinator 1e jaar; Modules Bowen en Sport 1,2 en 3

Paula is al ruim twintig jaar Bowendocent. Nadat ze afgestudeerd is als sportwetenschapper heeft ze, na haar carrière als nationaal Basketballcoach, zich vooral verdiept in de wetenschappelijke verklaring van de Bowentherapie. Zij is de huidige directeur van de Britse Bowenorganisatie CBS en heeft meerdere multidisciplinaire gezondheidscentra opgezet en gerund.
Zij werkt nauw samen met andere wetenschappers op het gebied van sportersbegeleiding en onderzoek daarnaar. Haar kennis is toegespitst op het "lezen" van het lichaam, niet alleen bij sporters.
Haar lessen zijn enorm dynamisch en voorzien de cursisten van heel veel theorie gekoppeld aan praktische inzichten en toepasbaarheid van de Bowen Therapie.

 

Jacqui Hoitingh Jacqui Hoitingh

Examinator 1e jaar; modules 8, 9 en 10

Jacqui heeft de Bowen Therapie voor het eerst gezien op een therapeutenbeurs en was er bijzonder door geïntrigeerd. Ze werd er op een of andere manier door aangetrokken zonder te begrijpen hoe het allemaal werkte. Ze heeft zich ingeschreven op een van de eerste opleidingen in Schotland in 1998 zonder daarvoor ooit een behandeling te hebben ervaren. Ook had ze geen idee hoe effectief het kon zijn. Gewoonlijk volgt ze haar intuïtie en ook deze keer heeft die haar niet in de steek gelaten.

Al spoedig had ze een goed lopende praktijk opgebouwd in de Schotse grensstreek waarbij ze ook in Edinburgh werkte. Ze ontmoette haar man Robin in 2003 en al gauw begon ze ook in Nederland behandelingen te geven. Ze realiseerde zich heel snel hoe dynamisch deze therapie kon zijn en vroeg daarom toegelaten te worden tot de opleiding Bowen docent.

Vanaf 2003 is ze dan ook betrokken bij het opleiden van behandelaars. Ze geeft de opleiding in Schotland, en voor BowNed de modules 8 tot en met 10 van het Bowtech-programma en neemt de praktijktoets in module 5 af. Lesgeven is iets wat ze enorm graag doet; haar doel is de beste behandelaars van haar cursisten te maken, die hun werk met precisie en passie doen.

Haar interesses liggen ook bij energetische geneeskunde en voeding. Daarnaast deed ze cursussen in kinesiologie met Bowen als aanvulling, wat erg effectief bleek bij voedselallergieën.

 

Willemijn Hornsveld

Cursistenbegeleiding; Examinator 2e jaar; Vertrouwenspersoon

Willemijn is psycholoog en Bowen Therapeut en is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. Zij neemt in de opleiding de cursistenbegeleiding op zich en in de lessen draagt zij bij met onderwerpen als gele vlaggen, farmacologie en psychofarmacologie en casusbegeleiding. Daarnaast is zij lid van de BowNed-adviesraad.

 

John Wilks

Modules Bowen en Rugpijn; Bowen bij Baby's en Zwangeren; Module 11 en 12

Na zijn studie muziek aan de universiteit van Oxford te hebben afgerond ontwikkelde John een grote interesse in lichaamsgerichte technieken, psychotherapie en meditatie. Sinds 1995 is hij full-time Craniosacraaltherapeut en Bowenbehandelaar en werkt hij in een praktijk voor fysiotherapie en complementaire gezondheidszorg in het westen van Engeland.

Sinds 1999 is hij docent Bowen Techniek voor de Bowen Therapy Academy in Australië en hij geeft les in allerlei landen over de hele wereld, Hij was jaren voorzitter van de Bowen Association in Engeland evenals van de Craniosacral Therapy Association. Tevens heeft John enkele boeken geschreven en een dvd uitgebracht over de Bowen Techniek.

In 2005 startte hij een 2 jarige Bowenopleiding voor verloskundigen in Engeland, de eerste complementaire opleiding die werd erkend door het Royal College of Midwives.

 

PHOTO_manfred Manfred Zainzinger

Examinator 1e jaar; module 11 en 12

Manfred Zainzinger is senior docent en examinator van de Bowen Academy in Australië. Hij bracht de Bowen Therapie in 1998 naar Oostenrijk en Duitsland en in 1999 naar Zwitserland. Geboren in Oostenrijk bracht hij enkele jaren door in Zwitserland en Zuid-Afrika voor hij in 1981 naar Australië emigreerde. Daar groeide zijn interesse in complementaire geneeskunde en volgde hij opleidingen in massage, kinesiologie, Shiatsu en Bowen Therapie.

Sinds 1994 werkte hij in zijn praktijk in Cairns, Australië, uitsluitend met de Bowen Therapie. Sinds 1996 is hij docent in de Bowen Therapie en leidt de opleidingen in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Na duizenden enthousiaste cursisten te hebben opgeleid is Manfred een van de meest ervaren Bowendocenten. Zijn streven is om de opleiding voor veel mensen toegankelijk te maken.