Waar begint fibromyalgie meestal?

De pijn geassocieerd met fibromyalgie wordt vaak beschreven als een constante doffe pijn die minstens drie maanden heeft geduurd. Om als wijdverspreid te worden beschouwd, moet de pijn aan beide zijden van je lichaam en boven en onder je middel voorkomen. Fibromyalgie, of fibromyalgiesyndroom, is een aandoening die pijn en pijn over het hele lichaam veroorzaakt. Mensen met fibromyalgie ervaren vaak andere symptomen, zoals extreme vermoeidheid of slaap-, stemming- of geheugenproblemen.

Fibromyalgie treft meer vrouwen dan mannen. De pijn, extreme vermoeidheid en gebrek aan slaap die fibromyalgie veroorzaakt, kunnen uw vermogen om te werken of dagelijkse activiteiten te doen beïnvloeden. Behandeling kan pijn helpen verlichten en opflakkeringen van symptomen helpen voorkomen. Fibromyalgie is een chronische (langdurige) aandoening die pijn en gevoeligheid door het hele lichaam veroorzaakt, evenals vermoeidheid en slaapproblemen.

Wetenschappers begrijpen niet volledig wat de oorzaak is, maar mensen met de aandoening hebben een verhoogde gevoeligheid voor pijn. Fibromyalgie (fi·bro·my·al·gi·a) is een aandoening die pijn over het hele lichaam veroorzaakt (ook wel wijdverspreide pijn genoemd), slaapproblemen, vermoeidheid en vaak emotionele en mentale nood. Mensen met fibromyalgie kunnen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen zonder fibromyalgie. Dit wordt abnormale verwerking van pijnperceptie genoemd.

Fibromyalgie treft ongeveer 4 miljoen Amerikaanse volwassenen, ongeveer 2% van de volwassen bevolking. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar kan effectief worden behandeld en beheerd. De meest voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn Artsen diagnosticeren meestal fibromyalgie met behulp van de geschiedenis van de patiënt, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en bloedonderzoek. Fibromyalgie kan effectief worden behandeld en beheerd met medicatie- en zelfmanagementstrategieën.

U kunt meer te weten komen over strategieën voor zelfmanagement in het onderstaande gedeelte met de titel Hoe kan ik mijn kwaliteit van leven verbeteren? Naast medische behandeling kunnen mensen hun fibromyalgie beheersen met de hieronder beschreven zelfmanagementstrategieën, waarvan is bewezen dat ze pijn en invaliditeit verminderen, zodat ze de voor hen belangrijke activiteiten kunnen voortzetten. Fibromyalgie is een chronische, langdurige ziekte. Het veroorzaakt all-over spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid. De pijn kan komen en gaan.

Er is geen bekende oorzaak, hoewel bepaalde factoren zoals stress en genetica iemand vatbaar kunnen maken voor de ziekte. Hoewel er geen remedie is, bieden medicijnen, veranderingen in levensstijl en andere therapieën verlichting. De aanhoudende hoofdpijn, nekpijn, pijnlijke gewrichten en pijnlijke gevoelige punten voorkomen slaap, waardoor je's nachts vaak wakker wordt. De chronische slaapstoornis van fibromyalgie resulteert in verhoogde pijn, ochtendstijfheid en vermoeidheid overdag.

Terwijl u wilt sporten en actief wilt zijn, kunt u last hebben van voetpijn, heuppijn, kniepijn of andere pijnlijke gewrichten. Dit alles maakt het bijna onmogelijk om met vrienden te sporten of om met je kinderen of kleinkinderen te spelen. Met andere woorden, bij mensen met fibromyalgie begrijpen de hersenen alledaagse pijn en andere zintuiglijke ervaringen verkeerd, waardoor de persoon gevoeliger wordt voor druk, temperatuur (warm of koud), felle lichten en geluid in vergelijking met mensen die geen fibromyalgie hebben. Tot 20% van de patiënten die lijden aan andere chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lupus en sarcoïdose kan ook fibromyalgie hebben.

Onderzoekers denken dat fibromyalgie te wijten is aan een probleem met hoe het centrale zenuwstelsel pijn verwerkt. Fibromyalgie valt aan het uiteinde van die pijnernst en chronisatieschaal en komt voor bij 1% tot 5% van de algemene bevolking. Fibromyalgie is een chronische aandoening, maar kan worden beheerd door samen te werken met uw zorgverleners. Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom.

Het ongemak van fibromyalgie kan aanvoelen als branderig gevoel, pijn, stijfheid, pijn of knagende pijn, vaak met pijnlijke plekken in bepaalde delen van uw spieren. Studies tonen ook aan dat de hersenen van mensen met fibromyalgie pijn mogelijk niet op dezelfde manier verwerken als mensen die geen fibromyalgie hebben. Mensen met de aandoening die slecht slapen, kunnen ook hogere pijnniveaus hebben, wat suggereert dat deze slaapproblemen bijdragen aan de andere symptomen van fibromyalgie. Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar artsen en andere zorgverleners kunnen helpen bij het beheersen en behandelen van de symptomen.

De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar studies tonen aan dat mensen met de aandoening een verhoogde gevoeligheid voor pijn hebben, dus voelen ze pijn als anderen dat niet doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met fibromyalgie abnormaal lage niveaus van de hormonen serotonine, noradrenaline en dopamine in hun hersenen hebben. Onderzoek heeft gesuggereerd dat genetica een kleine rol kan spelen bij de ontwikkeling van fibromyalgie, waarbij sommige mensen misschien meer kans hebben dan anderen om de aandoening te ontwikkelen vanwege hun genen. Bepaalde dingen kunnen fibromyalgiesymptomen veroorzaken (een opflakkering), vooral die welke het stressniveau verhogen.

Fibromyalgie moet worden behandeld door een arts of team van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in de behandeling van fibromyalgie en andere vormen van artritis, reumatologen genaamd. Als er niet-gediagnosticeerde pijn is en geen effectieve behandeling of medicatie voor de fibromyalgie, kunnen de overweldigende gevoelens leiden tot prikkelbaarheid, uitputting, angst, sociaal isolement en depressie. .