Wat is het belangrijkste symptoom van fibromyalgie?

Het belangrijkste symptoom van fibromyalgie is pijn en gevoeligheid in spieren en gewrichten door je hele lichaam. De pijn kan van plaats naar plaats verschuiven, maar om aan de criteria voor een diagnose te voldoen, moet je minstens drie maanden pijn hebben ervaren. De meest voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn. Het belangrijkste symptoom van fibromyalgie is intense pijn die overal in het lichaam kan voorkomen.

In het bijzonder ervaren mensen met fibromyalgie vaak pijn en gevoeligheid in de nek en rug. Mensen met fibromyalgie kunnen zich chronisch vermoeid voelen, omdat pijn de slaap verstoort. Slaapgebrek leidt ook tot verminderde tolerantie voor pijn. Fibromyalgie heeft veel symptomen die van persoon tot persoon verschillen.

Het belangrijkste symptoom is wijdverspreide pijn. Als u fibromyalgie heeft, is een van de belangrijkste symptomen waarschijnlijk wijdverspreide pijn. Fibromyalgie kan je stijf maken. De stijfheid kan het ernstigst zijn als u lange tijd in dezelfde positie bent geweest - bijvoorbeeld wanneer u's ochtends voor het eerst wakker wordt.

Fibromyalgie kan extreme vermoeidheid (vermoeidheid) veroorzaken. Dit kan variëren van een licht vermoeid gevoel tot uitputting die vaak wordt ervaren tijdens een griepachtige ziekte. Ernstige vermoeidheid kan plotseling optreden en kan je van al je energie afvoeren. Als dit gebeurt, voelt u zich misschien te moe om iets te doen.

Als fibromyalgie ervoor heeft gezorgd dat u pijn en stijfheid in uw nek en schouders ervaart, kunt u ook vaak hoofdpijn hebben. Deze kunnen variëren van lichte hoofdpijn tot ernstige migraine, en kunnen ook andere symptomen met zich meebrengen, zoals misselijk voelen. Fibromyalgie is een chronische, langdurige ziekte. Het veroorzaakt all-over spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid.

De pijn kan komen en gaan. Er is geen bekende oorzaak, hoewel bepaalde factoren zoals stress en genetica iemand vatbaar kunnen maken voor de ziekte. Hoewel er geen remedie is, bieden medicijnen, veranderingen in levensstijl en andere therapieën verlichting. Er kunnen veel andere symptomen zijn die verschillende delen van uw lichaam aantasten.

Het komt vaak voor dat uw toestand opflakkert, waardoor uw symptomen plotseling erger worden. Symptomen beginnen vaak na een ziekte, ongeval of een tijd van emotionele stress en angst. Dit betekent niet dat de symptomen van fibromyalgie onwerkelijk zijn of 'allemaal in je geest'. Men denkt echter dat angst, fysiek of mentaal trauma en slaapstoornissen allemaal een rol spelen in de aandoening.

Fibromyalgie kan soms moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat de symptomen van persoon tot persoon verschillen. Veel symptomen van fibromyalgie zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, het syndroom van Sjögren (sher-grenz sin-drome) en een traag werkende schildklier. Omdat de symptomen van fibromyalgie van persoon tot persoon verschillen, is het moeilijk te voorspellen hoe lang u de aandoening zult hebben en de impact die deze op uw leven zal hebben. Door geleidelijk te verhogen hoeveel lichaamsbeweging u doet, kunt u ook uw symptomen verbeteren.

Er zijn een aantal manieren waarop uw symptomen kunnen worden behandeld. Zij kunnen u adviseren over behandelingen en therapieën die specifieke symptomen aanpakken. Fysieke en psychologische therapieën kunnen echter vaak een effectievere manier zijn om fibromyalgie te beheersen dan medicatie. Geneesmiddelen kunnen fibromyalgie niet behandelen, maar ze kunnen wel helpen uw symptomen te verminderen.

Uw arts kan medicamenteuze behandeling alleen aanbevelen als u opties zoals lichaamsbeweging, psychologische therapie of acupunctuur hebt geprobeerd. Uw symptomen en algemene gezondheid kunnen worden verbeterd door een combinatie van aërobe oefeningen en bewegingen die uw flexibiliteit en kracht verbeteren. Sommige mensen met fibromyalgie vinden dat aanvullende behandelingen hun symptomen helpen. NYU Langone reumatologen specialisten die aandoeningen behandelen die pijn en zwelling in spieren, gewrichten en pezen veroorzaken, hebben ervaring met het herkennen van de symptomen van fibromyalgie.

Wijdverspreide spierpijn en gewrichtspijn, samen met vermoeidheid en slechte slaap zijn de bepalende symptomen van fibromyalgie. Artsen kunnen ook bloedonderzoeken bestellen om erachter te komen of uw symptomen te wijten zijn aan een andere aandoening dan fibromyalgie, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus of het syndroom van Sjögren. Vrouwen met fibromyalgie kunnen ongewoon pijnlijke menstruatiekrampen hebben, vaak jarenlang, samen met hun andere symptomen. Mensen met fibromyalgie hebben meer kans dan het grote publiek om symptomen te hebben van andere chronische aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, dat buikpijn, krampen en obstipatie of diarree kan veroorzaken.

Bepaalde dingen kunnen fibromyalgiesymptomen veroorzaken (een opflakkering), vooral die welke het stressniveau verhogen. Blootstelling aan iets waar je gevoelig voor bent, kan ervoor zorgen dat je andere fibromyalgiesymptomen oplaaien. Fibromyalgie is een syndroom, dat wil zeggen, het is een reeks symptomen die samen voorkomen en wijzen op een specifieke aandoening. Bij sommige mensen treden fibromyalgiesymptomen echter geleidelijk op en wordt niet aangenomen dat een specifieke gebeurtenis pijn en vermoeidheid veroorzaakt.

Omdat de klassieke symptomen van fibromyalgie - wijdverspreide spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid - niet erg onderscheidend zijn, wordt de aandoening vaak verkeerd gediagnosticeerd en verkeerd begrepen. Aangezien er geen laboratorium- of beeldvormingstests voor zijn, zal uw arts, wanneer u een diagnose gaat stellen, vragen naar uw symptomen om te beslissen of u fibromyalgie heeft. Symptomen van fibromyalgie kunnen plotseling optreden na een ziekte, lichamelijk trauma of aanzienlijke psychologische stress. Symptomen van fibromyalgie, chronische vermoeidheid en algehele lichaamspijn kunnen een negatieve invloed hebben op uw mentale en fysieke welzijn.

.