Wat is het verschil tussen fibromyalgie en polymyalgie?

Fibromyalgie kan op elke leeftijd voorkomen, maar polymyalgie treedt zelden op vóór de leeftijd van 50 jaar. De gemiddelde beginleeftijd is 70. En terwijl fibromyalgie chronisch is en vaak een leven lang meegaat, lost polymyalgie zich meestal binnen twee jaar op. Zowel fibromyalgie als polymyalgia rheumatica (PMR) brengen chronische pijn met zich mee en kunnen vergelijkbaar lijken.

Fibromyalgie is een aandoening waarbij pijn en andere sensorische signalen niet normaal worden verwerkt door het centrale zenuwstelsel. PMR is echter, hoewel gekenmerkt door musculoskeletale pijn en stijfheid, gerelateerd aan ontstekingen die waarschijnlijk auto-immuun van aard zijn. Polymyalgie en fibromyalgie zijn spierpijnziekten die sterk op elkaar lijken. Bij reumatische polymyalgie lijden mensen aan stijfheid en pijn in hun bovenarmen, schouders en heupen.

Dit gebeurt meestal wanneer de patiënt uit de slaap ontwaakt en begint te werken en lange tijd inactief blijft. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen fibromyalgie en polymyalgie reuma. Om te beginnen is de gemiddelde beginleeftijd van fibromyalgie 35 tot 45, wat veel jonger is dan verwacht zou worden met PMR. De aard van de pijn is ook anders fibromyalgie ontwikkelt zich wanneer hersenreceptoren pijn beginnen te signaleren zonder trigger, terwijl PMR wordt aangedreven door een ontsteking.

Fibromyalgie en polymyalgie reumatica klinken misschien hetzelfde en delen zelfs vergelijkbare, overlappende symptomen, maar ze hebben allebei unieke verschillen die hen onderscheiden. Polymyalgie gebruikt doorgaans corticosteroïden als behandelingsmethode, terwijl fibromyalgie een combinatie van medicijnen kan gebruiken om pijn te verminderen en te verlichten. Net als bij fibromyalgie is de exacte oorzaak van polymyalgie onbekend, maar genetica en blootstelling aan het milieu zijn getheoretiseerd om een rol te spelen bij de ontwikkeling ervan. Een aandoening waarmee PMR vaak wordt verward, is fibromyalgie, die ook spierpijn in de schouders en armen kan veroorzaken, en het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Net als bij fibromyalgie vereist polymyalgie verschillende tests om een juiste diagnose te stellen. Iedereen kan last hebben van fibromyalgie, maar het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het kan op elke leeftijd voorkomen. Naast symptomen kan fibromyalgie worden gediagnosticeerd door een tender-point examen, waarbij de zorgverlener controleert op een verhoogde pijnreactie, maar druk uitoefent op specifieke punten in het hele lichaam. Zowel fibromyalgie als polymyalgie zijn chronische, musculoskeletale aandoeningen die veel van dezelfde symptomen kunnen veroorzaken.

Mensen met fibromyalgie kunnen ook merken dat therapie, met name cognitieve gedragstherapie (CGT), hen kan helpen symptomen te beheersen. Zowel fibromyalgie als polymyalgie zijn musculoskeletale aandoeningen met symptomen die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Fibromyalgie en lupus veroorzaken vergelijkbare symptomen, maar deze pijnaandoeningen hebben verschillende oorzaken en bijwerkingen. Prevalentie en impact van tegenslagen bij kinderen en posttraumatische stressstoornis bij vrouwen met fibromyalgie en chronische wijdverspreide pijn.

Posttraumatische stressstoornis en andere emotionele of fysieke trauma's zijn ook in verband gebracht met fibromyalgie. Fibromyalgie voorafgaand aan de afspraak van uw arts kan u beter voorbereiden om met uw arts te communiceren over waar u mee te maken krijgt. Het ervaren van de symptomen van polymyalgie reuma of fibromyalgie kan uitdagend en frustrerend zijn.