Wat kan worden aangezien voor fibromyalgie?

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert. Dit is een andere aandoening die veel symptomatologie van fibromyalgie deelt. Sommige symptomen die beide voorkomen, zijn gewrichts- of spierpijn, vermoeidheid, gevoeligheid voor verkoudheid, obstipatie, depressie en gewichtstoename. Lupus is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van een persoon met lupus normale cellen aanvalt alsof ze externe indringers zijn.

Dit kan ontstekingen, weefselschade en pijn in het hele lichaam veroorzaken, wat erg aanvoelt als de wijdverspreide lichaamspijn van fibromyalgie. Hoewel er geen enkele test is die lupus 100 procent van de tijd identificeert, zijn er laboratoriumtests die uw arts kunnen helpen bepalen of u lupus heeft. Artrose wordt over het algemeen veroorzaakt door leeftijdsgebonden verslechtering van het kraakbeen in gewrichten, wat kan leiden tot weefsel- en botschade. Symptomen vergelijkbaar met fibromyalgie zijn gewrichtspijn en ochtendstijfheid.

Een lichamelijk onderzoek en een verscheidenheid aan diagnostische tests kunnen nuttig zijn bij het stellen van een diagnose van artrose. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt en de bekleding van de gewrichten vernietigt. Symptomen die reumatoïde artritis gemeen kunnen hebben met fibromyalgie zijn pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie en angst. Reumatoïde artritis kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat bloedonderzoek en röntgenfoto's gedurende vele maanden na het begin van gewrichtspijn normale resultaten kunnen laten zien.

De meest voorkomende vorm van artritis wordt artrose genoemd en wordt gekenmerkt door kraakbeendegeneratie die kan leiden tot weefsel- en botbeschadiging en vreselijke gewrichtspijn. Bovendien kunnen zowel artrose als fibromyalgie ochtendstijfheid veroorzaken. Een andere moeilijk te diagnosticeren aandoening is chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Fibromyalgie kan vaak leiden tot depressie; leven met alledaagse pijn kan immers uitdagend en soms demoraliserend zijn.

De symptomen van de twee aandoeningen overlappen elkaar echter vaak ook. Depressie, die diepe gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten omvat, kan ertoe leiden dat een persoon langzamer denkt of spreekt dan normaal of geheugen- en concentratieproblemen heeft, net als fibromyalgie. De aandoening houdt ook verband met een hele reeks andere symptomen die overlappen met fibromyalgie, zoals vermoeidheid, depressie, geheugenverlies en constipatie. De pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten die kenmerkend zijn voor reumatoïde artritis (RA) zijn ook veel voorkomende klachten bij mensen met fibromyalgie.

In tegenstelling tot de meer voorkomende artrose, die wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden slijtage, kan reumatoïde artritis op elke leeftijd voorkomen en wordt het veroorzaakt door ontsteking en vernietiging van de bekleding van de gewrichten.