Wat veroorzaakt fibromyalgie om te beginnen?

Fibromyalgie wordt vaak veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis, waaronder fysieke stress of emotionele (psychologische) stress. Symptomen beginnen vaak na een gebeurtenis, zoals lichamelijk trauma, operatie, infectie of aanzienlijke psychologische stress. In andere gevallen hopen de symptomen zich geleidelijk op in de loop van de tijd zonder een enkele triggergebeurtenis. fibromyalgie is een aandoening waarbij een persoon langdurige pijn heeft die zich door het lichaam verspreidt.

De pijn houdt meestal verband met vermoeidheid, slaapproblemen, concentratiestoornissen, hoofdpijn, depressie en angst. Meestal als je pijn hebt, kun je snel de oorzaak vinden, zoals de spier die je hebt gespannen tijdens het trainen, of de snee die je jezelf gaf tijdens het snijden van wortels. Maar voor mensen met fibromyalgie is de bron van hun pijn moeilijker vast te stellen. Hoewel ze dagelijks pijn ervaren, kan het enige tijd duren om de oorzaak te vinden en de juiste behandeling ervoor te krijgen.

Fibromyalgie is nog steeds een beetje een mysterie, omdat niemand weet wat de oorzaak is en het wordt vaak aangezien voor aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals de ziekte van Lyme of depressie. Sommige mensen denken dat fibromyalgie het gevolg is van fysiek of emotioneel trauma. Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op pijn. Wat de oorzaak ook is, fibromyalgie leidt tot wijdverspreide pijngebieden aan beide zijden van het lichaam, en zowel onder als boven de taille.

De pijn kan aanvoelen als een pijn of een scherp stekend gevoel, en het gaat niet weg. Om de diagnose fibromyalgie te krijgen, moet u fysieke bevindingen hebben ten minste 11 specifieke gevoelige punten, die zich in uw armen, billen, borst, knieën, onderrug, nek, ribbenkast, schouders of dijen kunnen bevinden. Artsen kunnen fibromyalgie diagnosticeren zonder een teder puntonderzoek door gebruik te maken van de wijdverspreide pijnindex (WPI) en de score van de ernst van de symptomen (SS). Als de symptomen minstens 3 maanden op een vergelijkbaar niveau aanwezig zijn en er geen andere aandoening is die anders de pijn zou verklaren.

De pijn kan erger worden als je traint, naar buiten gaat bij koud weer of onder veel stress staat. Naast pijn kunt u problemen hebben met concentreren of vermoeidheid en onverfrist wakker worden. En u kunt ook een van de lange lijst met andere symptomen hebben, waaronder in het maagdarmkanaal, urinewegen, zenuwstelsel en huid. Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen om uw symptomen onder controle te houden.

Uw arts zal u waarschijnlijk beginnen met een trainingsregime en u laten werken met een fysiotherapeut. Sommigen hebben echte hulp gevonden bij acupunctuur, het leren van Tai Chi of het volgen van yogalessen. Mogelijk moet u ook medicijnen gebruiken om u te helpen slapen en uw pijn te verlichten. Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pijnstillers en slaaphulpmiddelen.

Ondertussen kan praten met een therapeut je helpen om je pijn beter te beheersen en ermee te leven, en om te gaan met eventuele negatieve gedachten die je hebt over je aandoening. Ondanks verbeteringen in de manier waarop artsen fibromyalgie diagnosticeren en behandelen, is het nog steeds een chronische aandoening. Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom. Fibromyalgie (fi·bro·my·al·gi·a) is een aandoening die pijn over het hele lichaam veroorzaakt (ook wel wijdverspreide pijn genoemd), slaapproblemen, vermoeidheid en vaak emotionele en mentale nood.

Mensen met fibromyalgie kunnen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen zonder fibromyalgie. Dit wordt abnormale verwerking van pijnperceptie genoemd. Fibromyalgie treft ongeveer 4 miljoen Amerikaanse volwassenen, ongeveer 2% van de volwassen bevolking. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar kan effectief worden behandeld en beheerd.

Bepaalde veranderingen in het dieet kunnen een persoon met fibromyalgie helpen om met zijn toestand te leven en deze te beheersen. Hoewel ontsteking geen primair symptoom is van fibromyalgie, kunt u dit ervaren als u een gerelateerde aandoening heeft, zoals reumatoïde artritis (RA). Met andere woorden, bij mensen met fibromyalgie begrijpen de hersenen alledaagse pijn en andere zintuiglijke ervaringen verkeerd, waardoor de persoon gevoeliger wordt voor druk, temperatuur (warm of koud), felle lichten en geluid in vergelijking met mensen die geen fibromyalgie hebben. Fibromyalgie veroorzaakt geen gewrichts- of spierontsteking en -schade, maar het kan iemands gevoelens van gewrichts- of spierpijn vergroten.

Onderzoekers denken dat fibromyalgie te wijten is aan een probleem met hoe het centrale zenuwstelsel pijn verwerkt. Vrouwen met fibromyalgie hebben vaak meer ochtendvermoeidheid, pijn over het hele lichaam en IBS-symptomen dan mannen met fibromyalgie. Fibromyalgie valt aan het uiteinde van die pijnernst en chronisatieschaal en komt voor bij 1% tot 5% van de algemene bevolking. Andere geneesmiddelen die niet door de FDA zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie, zoals slaaphulpmiddelen, kunnen helpen bij specifieke symptomen.

Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. Fibromyalgie moet worden behandeld door een arts of team van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg die gespecialiseerd zijn in de behandeling van fibromyalgie en andere vormen van artritis, reumatologen genaamd. Praat met uw arts over alle geneesmiddelen die u gebruikt om fibromyalgie te behandelen, omdat deze andere gezondheidsproblemen voor u of uw ongeboren baby kunnen veroorzaken. Een oncontroleerbare drang om je benen te bewegen is een teken van het rustelozebenensyndroom, dat kan overlappen met fibromyalgie.

Mensen met RA, lupus of spinale artritis, bekend als spondylitis ankylopoetica, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van fibromyalgie, net als personen met enkele andere reumatische aandoeningen. Gevoelige punten zijn delen van het lichaam waar een persoon met fibromyalgie het meest waarschijnlijk hevige pijn voelt. Fibromyalgie lijkt te behoren tot een reeks chronische wijdverspreide pijn, die aanwezig kan zijn bij 10% tot 15% van de algemene bevolking. .