Wat zijn de 8 symptomen van fibromyalgie?

Als u regelmatig pijn en gevoeligheid ervaart, maar dit niet kunt verklaren, is het mogelijk dat u fibromyalgie heeft. Uw arts kan uw symptomen met u bespreken en andere oorzaken of mogelijke behandelingen voor uw pijn onderzoeken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die kunnen wijzen op fibromyalgie. Het meest voorkomende en bekende symptoom van fibromyalgie is de algehele pijntjes en pijnen die veel mensen ervaren.

Het kan lijken op artrose of peesontsteking, maar de pijn blijft over je hele lichaam bestaan. Gewoonlijk is deze pijn de eerste oorzaak van patiënten om een behandeling te zoeken. Een ander veel voorkomend symptoom is de aanhoudende vermoeidheid en vermoeidheid die veel patiënten melden. Je versleten voelen wanneer je je uitgerust voelt, kan een ander teken zijn van fibromyalgie of een ander gezondheidsprobleem.

Sommige patiënten vergelijken het met het gevoel alsof je griep hebt, of urenlang werken zonder voldoende slaap. Je voelt je misschien te moe om te sporten of meer te doen dan een basistraining, of het gevoel hebt dat je niet de energie hebt om boodschappen te doen, huishoudelijke taken te doen of zelfs een praatje te maken. Hoewel u misschien in slaap kunt vallen, kunt u merken dat uw slaap gemakkelijk wordt verstoord, of dat u wakker wordt en toch moe wordt. Je onderbroken of onrustige slaap kan de vermoeidheid die je voelt verhogen.

Vaak kan de pijn die je voelt je wakker maken of de hoeveelheid tijd beperken die je elke nacht in een diepe slaaptoestand doorbrengt, waardoor je je versleten voelt. Tot de helft van alle fibromyalgiepatiënten wordt ook gediagnosticeerd met een stemmingsstoornis, zoals angst of depressie. Het kan stressvol zijn om te leven met de pijn en vermoeidheid die fibromyalgie veroorzaakt, dus het is geen verrassing dat u zich angstiger of hopelozer voelt. Je kunt moeite hebben om je positief te voelen als het een uitdaging is om je dagelijks leven aan te pakken, en het moeilijk vindt om actief en verbonden te blijven.

Deel 3 van de Fibromyalgia Blog Series Deel 2 van de Fibromyalgia Blog Series. Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. De pijn, vermoeidheid en slechte slaapkwaliteit die gepaard gaan met fibromyalgie kunnen uw vermogen om thuis of op het werk te functioneren verstoren.

De frustratie van het omgaan met een vaak verkeerd begrepen aandoening kan ook leiden tot depressie en gezondheidsgerelateerde angst. Fibromyalgie heeft veel symptomen die van persoon tot persoon verschillen. Het belangrijkste symptoom is wijdverspreide pijn. Als u fibromyalgie heeft, is een van de belangrijkste symptomen waarschijnlijk wijdverspreide pijn.

Fibromyalgie kan je stijf maken. De stijfheid kan het ernstigst zijn als u lange tijd in dezelfde positie bent geweest - bijvoorbeeld wanneer u's ochtends voor het eerst wakker wordt. Fibromyalgie kan extreme vermoeidheid (vermoeidheid) veroorzaken. Dit kan variëren van een licht vermoeid gevoel tot uitputting die vaak wordt ervaren tijdens een griepachtige ziekte.

Ernstige vermoeidheid kan plotseling optreden en kan je van al je energie afvoeren. Als dit gebeurt, voelt u zich misschien te moe om iets te doen. Als fibromyalgie ervoor heeft gezorgd dat u pijn en stijfheid in uw nek en schouders ervaart, kunt u ook vaak hoofdpijn hebben. Deze kunnen variëren van lichte hoofdpijn tot ernstige migraine, en kunnen ook andere symptomen met zich meebrengen, zoals misselijk voelen.

Musculoskeletale pijn De pijn in het lichaam kan variëren van een doffe pijn tot een brandende of schietende pijn, en delen van het lichaam kunnen pijnlijk aanvoelen. Sommige mensen vergelijken de lichaamspijn met die van de griep. De pijn kan worden verergerd door verschillende factoren, zoals fysieke activiteit, koud of vochtig weer, stress of het tijdstip van de dag. Lees verder om enkele van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie te leren, en een paar ongebruikelijke symptomen die u misschien niet verwacht.

Omdat de symptomen van fibromyalgie van persoon tot persoon verschillen, is het moeilijk te voorspellen hoe lang u de aandoening zult hebben en de impact die deze op uw leven zal hebben. Blootstelling aan iets waar je gevoelig voor bent, kan ervoor zorgen dat je andere fibromyalgiesymptomen oplaaien. Artsen overwegen fibromyalgie mogelijk niet onmiddellijk bij het evalueren van dit soort symptomen, omdat pijn ook vaak voorkomt bij veel andere aandoeningen. En dit is de reden waarom u de veel voorkomende symptomen van fibromyalgie negeert, die vaak wordt gekenmerkt door acute pijn in de spier die leidt tot gevoeligheid en vermoeidheid.

Depressies en fibromyalgie delen beide symptomen, zoals concentratiestoornissen en geheugenproblemen op korte termijn. Omdat de symptomen van fibromyalgie gemakkelijk kunnen worden aangezien voor andere aandoeningen, is het belangrijk om met een ervaren arts over uw pijn te praten. Vaak worden de symptomen van fibromyalgie niet herkend en verkeerd begrepen en blijven ze daarom jarenlang niet gediagnosticeerd. Het aantal en het type fibromyalgiesymptomen variëren per individu, maar chronische pijn en stijfheid, vermoeidheid, slaapproblemen en cognitieve stoornissen komen vaak voor.

Een fibromyalgia-aanval of opflakkering is wanneer symptomen van fibromyalgie tijdelijk toenemen in intensiteit of frequentie. Veel symptomen van fibromyalgie zijn vergelijkbaar met die van andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, het syndroom van Sjögren (sher-grenz sin-drome) en een traag werkende schildklier. Fibromyalgie en lupus veroorzaken vergelijkbare symptomen, maar deze pijnaandoeningen hebben verschillende oorzaken en bijwerkingen. .