Wat zijn de vele symptomen van fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. Fibromyalgie heeft veel symptomen die van persoon tot persoon verschillen. Het belangrijkste symptoom is wijdverspreide pijn.

Als u fibromyalgie heeft, is een van de belangrijkste symptomen waarschijnlijk wijdverspreide pijn. Fibromyalgie kan je stijf maken. De stijfheid kan het ernstigst zijn als u lange tijd in dezelfde positie bent geweest - bijvoorbeeld wanneer u's ochtends voor het eerst wakker wordt. Fibromyalgie kan extreme vermoeidheid (vermoeidheid) veroorzaken.

Dit kan variëren van een licht vermoeid gevoel tot uitputting die vaak wordt ervaren tijdens een griepachtige ziekte. Ernstige vermoeidheid kan plotseling optreden en kan je van al je energie afvoeren. Als dit gebeurt, voelt u zich misschien te moe om iets te doen. Als fibromyalgie ervoor heeft gezorgd dat u pijn en stijfheid in uw nek en schouders ervaart, kunt u ook vaak hoofdpijn hebben.

Deze kunnen variëren van lichte hoofdpijn tot ernstige migraine, en kunnen ook andere symptomen met zich meebrengen, zoals misselijk voelen. Omdat de klassieke symptomen van fibromyalgie - wijdverspreide spier- en gewrichtspijn en vermoeidheid - niet erg onderscheidend zijn, wordt de aandoening vaak verkeerd gediagnosticeerd en verkeerd begrepen. Mogelijk hebt u niet alle symptomen en kunt u ook andere medische problemen hebben. De meerderheid van de mensen met fibromyalgie heeft moeite met slapen.

Je kunt misschien in slaap vallen, maar je slaap is licht en gemakkelijk verstoord. Als je's ochtends opstaat, ben je uitgeput en niet verfrist. Omgaan met vermoeidheid en pijn de hele tijd kan stressvol zijn. Je maakt je waarschijnlijk zorgen over het bijhouden van het leven en wat je kunt doen om je beter te voelen.

U kunt minder actief worden en meer teruggetrokken worden, wat kan leiden tot depressie. De gevoelens kunnen vooral's ochtends hinderlijk zijn, samen met ochtendstijfheid. Maar ze staan over het algemeen niet in de weg om dingen te doen. Meestal als je pijn hebt, kun je snel de oorzaak vinden, zoals de spier die je hebt gespannen tijdens het trainen, of de snee die je jezelf gaf tijdens het snijden van wortels.

Maar voor mensen met fibromyalgie is de bron van hun pijn moeilijker vast te stellen. Hoewel ze dagelijks pijn ervaren, kan het enige tijd duren om de oorzaak te vinden en de juiste behandeling ervoor te krijgen. Fibromyalgie is nog steeds een beetje een mysterie, omdat niemand weet wat de oorzaak is en het wordt vaak aangezien voor aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals de ziekte van Lyme of depressie. Sommige mensen denken dat fibromyalgie het gevolg is van fysiek of emotioneel trauma.

Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op pijn. Wat de oorzaak ook is, fibromyalgie leidt tot wijdverspreide pijngebieden aan beide zijden van het lichaam, en zowel onder als boven de taille. De pijn kan aanvoelen als een pijn of een scherp stekend gevoel, en het gaat niet weg. Om de diagnose fibromyalgie te krijgen, moet u fysieke bevindingen hebben ten minste 11 specifieke gevoelige punten, die zich in uw armen, billen, borst, knieën, onderrug, nek, ribbenkast, schouders of dijen kunnen bevinden.

Artsen kunnen fibromyalgie diagnosticeren zonder een teder puntonderzoek door gebruik te maken van de wijdverspreide pijnindex (WPI) en de score van de ernst van de symptomen (SS). Als de symptomen minstens 3 maanden op een vergelijkbaar niveau aanwezig zijn en er geen andere aandoening is die anders de pijn zou verklaren. De pijn kan erger worden als je traint, naar buiten gaat bij koud weer of onder veel stress staat. Naast pijn kunt u problemen hebben met concentreren of vermoeidheid en onverfrist wakker worden.

En u kunt ook een van de lange lijst met andere symptomen hebben, waaronder in het maagdarmkanaal, urinewegen, zenuwstelsel en huid. Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen om uw symptomen onder controle te houden. Uw arts zal u waarschijnlijk beginnen met een trainingsregime en u laten werken met een fysiotherapeut. Sommigen hebben echte hulp gevonden bij acupunctuur, het leren van Tai Chi of het volgen van yogalessen.

Mogelijk moet u ook medicijnen gebruiken om u te helpen slapen en uw pijn te verlichten. Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pijnstillers en slaaphulpmiddelen. Ondertussen kan praten met een therapeut je helpen om je pijn beter te beheersen en ermee te leven, en om te gaan met eventuele negatieve gedachten die je hebt over je aandoening. Ondanks verbeteringen in de manier waarop artsen fibromyalgie diagnosticeren en behandelen, is het nog steeds een chronische aandoening.

Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom. Resultaten van het lichamelijk onderzoek, bloed- en urinetests en beeldvormingstests zijn normaal. Deze tests kunnen worden uitgevoerd om andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Onderzoek naar de ademhaling tijdens het slapen kan worden gedaan om erachter te komen of u een aandoening heeft die slaapapneu wordt genoemd.

De doelen van de behandeling zijn om pijn en andere symptomen te verlichten en om de persoon te helpen omgaan met de symptomen. Andere keren kan de pijn erger worden en maanden of jaren aanhouden. Bel uw aanbieder als u symptomen van fibromyalgie heeft. Vrouwen met fibromyalgie kunnen ongewoon pijnlijke menstruatiekrampen hebben, vaak jarenlang, samen met hun andere symptomen.

Zorgverleners moeten andere oorzaken van de symptomen uitsluiten voordat ze de diagnose fibromyalgie stellen. Aangezien er geen laboratorium- of beeldvormingstests voor zijn, zal uw arts, wanneer u een diagnose gaat stellen, vragen naar uw symptomen om te beslissen of u fibromyalgie heeft. Lees verder om enkele van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie te leren, en een paar ongebruikelijke symptomen die u misschien niet verwacht. Myofasciaal pijnsyndroom is vergelijkbaar met fibromyalgie, maar er zijn belangrijke verschillen in symptomen en behandeling.

Symptomen van fibromyalgie, chronische vermoeidheid en algehele lichaamspijn kunnen een negatieve invloed hebben op uw mentale en fysieke welzijn. Bepaalde dingen kunnen fibromyalgiesymptomen veroorzaken (een opflakkering), vooral die welke het stressniveau verhogen. Artsen overwegen fibromyalgie mogelijk niet onmiddellijk bij het evalueren van dit soort symptomen, omdat pijn ook vaak voorkomt bij veel andere aandoeningen. Blootstelling aan iets waar je gevoelig voor bent, kan ervoor zorgen dat je andere fibromyalgiesymptomen oplaaien.

Wijdverspreide spierpijn en gewrichtspijn, samen met vermoeidheid en slechte slaap zijn de bepalende symptomen van fibromyalgie. Fibromyalgie en lupus veroorzaken vergelijkbare symptomen, maar deze pijnaandoeningen hebben verschillende oorzaken en bijwerkingen. Daarom moeten artsen andere mogelijke oorzaken van symptomen zoals pijn en vermoeidheid uitsluiten voordat ze een diagnose van fibromyalgie stellen. .