Wat zijn de zeldzame symptomen van fibromyalgie?

Een van de symptomen van fibromyalgie is paresthesie. Ook wel „fibro-mist” genoemd, dit symptoom is een van de meest frustrerende symptomen en het leidt veel mensen tot leed. U hebt misschien al eerder gehoord van het rustelozebenensyndroom, maar heeft het misschien niet geassocieerd met fibromyalgie. Het rustelozebenensyndroom veroorzaakt een sterke drang om je benen te bewegen.

Zitten of liggen voelt ongemakkelijk aan, maar het bewegen van je benen helpt maar zo lang. Een andere chronische aandoening, interstitiële cystitis, veroorzaakt blaaspijn en druk en gaat soms ook gepaard met bekkenpijn. Frequente en dringende noodzaak om te plassen wordt vaak geassocieerd met interstitiële cystitis en kan blaasongemak veroorzaken wanneer deze vol is. Paraspinale lumbale gevoeligheid, beter bekend als rugpijn, kan ook worden geassocieerd met fibromyalgie.

Dit is geen verrassing, omdat fibromyalgie de spieren enorm beïnvloedt en de menselijke rug er veel heeft. Deze kunnen variëren van milde hoofdpijn tot ernstige migraine, en kunnen ook andere symptomen met zich meebrengen, zoals misselijk voelen. Een ander vreemd teken van fibromyalgie is paresthesie. Dat is wanneer je ongemakkelijke sensaties ervaart zoals jeuk, gevoelloosheid, 'spelden en naalden', tintelingen of verbranding.

Het kan ook het gevoel zijn dat er iets op je kruipt. Een groot probleem met paresthesie zijn niet alleen de sensaties zelf, maar ook de verhoogde angst over wanneer de symptomen kunnen optreden, omdat ze onvoorspelbaar zijn. Hoewel het geen direct symptoom is van fibromyalgie, kan deze aandoening het vermogen van een persoon om deel te nemen aan hun normale routines en activiteiten sterk beïnvloeden. Fibromyalgie en lupus veroorzaken vergelijkbare symptomen, maar deze pijnaandoeningen hebben verschillende oorzaken en bijwerkingen.

Artsen houden mogelijk niet meteen rekening met fibromyalgie bij het evalueren van dit soort symptomen, omdat pijn ook vaak voorkomt bij veel andere aandoeningen. Lees verder om enkele van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie te leren, en een paar ongebruikelijke symptomen die u misschien niet verwacht. Pijn is een van de meest voorkomende symptomen van fibromyalgie en het is een vereist onderdeel van elke diagnose. Vrouwen ervaren sommige symptomen vaker en vaker dan mannen bij wie fibromyalgie is vastgesteld.

Hoewel het zo wijdverspreid is, is de oorzaak van fibromyalgie nog steeds onduidelijk en kunnen fibromyalgiesymptomen net zo gevarieerd en complex zijn. Dit fibromyalgiesymptoom is bijna direct gekoppeld aan allodynie en komt om veel van dezelfde redenen voor. Gezondheidswerkers, vooral degenen die niet bekend zijn met fibromyalgie, kunnen zich beperken tot de behandeling van één ziekte en niet controleren of fibromyalgie zou kunnen bijdragen aan de symptomen. De stress van pijnlijke fibromyalgie opflakkeringen kan ertoe leiden dat patiënten symptomen van het type posttraumatische stressstoornis ervaren, zoals een onvermogen om te ontspannen en hypervigilantie.

Hoewel fibromyalgiesymptomen bij mannen meestal minder ernstig zijn, kan de veronderstelling dat alleen vrouwen aan het syndroom lijden de diagnose vertragen. Daarom vroegen we onze fibromyalgiegemeenschap op Facebook om een foto te delen van een weinig bekend symptoom van fibromyalgie die ze ervaren. Alsof leven met fibromyalgie nog niet erg genoeg is, heeft dit chronische pijnsyndroom (of ziekte) allerlei ongebruikelijke tekenen en symptomen. Gevoeligheid voor aanraking, gedesoriënteerd voelen - deze en andere mysterieuze symptomen houden vaak verband met fibromyalgie.

Geneesmiddelen alleen zijn zelden genoeg om de symptomen van fibromyalgie te behandelen, maar een verscheidenheid aan complementaire benaderingen kan helpen pijn te verminderen en mentaal te verbeteren.