Welke ziekten kunnen fibromyalgie nabootsen?

Verschillende reumatische aandoeningen kunnen fibromyalgie nabootsen. Deze omvatten sero-negatieve reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica, de ziekte van Lyme, polymyalgie, reuma en lupus. Ze hebben symptomen van wijdverspreide pijn, samen met gewrichtsbetrokkenheid. De meeste reumatische aandoeningen worden behandeld met medicatie en fysiotherapie.

In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care %26 Research ontdekten onderzoekers dat artsen van een universitaire reumatologiekliniek fibromyalgie overdiagnosticeerden bij 43 van de 121 patiënten die aan de criteria voldeden en het volledig misten bij 60 patiënten. Dit is een heel belangrijk punt. Als u de diagnose fibromyalgie heeft gekregen (wat notoir uitdagend kan zijn om met medicatie te behandelen) en ondanks de behandeling pijn en andere symptomen blijft ervaren, kan het zo zijn dat u een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (AXspa) in plaats van of in toevoeging aan je fibro. Als bij u een andere ziekte is vastgesteld, zoals reumatoïde artritis, maar pijn blijft ervaren ondanks het nemen van medicijnen om ontstekingen onder controle te houden, kan het zijn dat u ook fibromyalgie heeft, die apart van uw artritis moet worden behandeld.

Net als fibromyalgie treft lupus voornamelijk vrouwen, die pijn in hun gewrichten ervaren, evenals vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn en buikpijn. Maar in tegenstelling tot fibro is lupus een auto-immuunziekte die wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt door de organen, vooral de nieren, longweefsel, hart en hersenen. Om lupus uit te sluiten, bestellen eerstelijnszorgverleners meestal een bloedtest, een ANA-test genaamd, die bepaalde auto-antilichamen in uw lichaam meet (een teken dat uw immuunsysteem normale cellen aanvalt in plaats van schadelijke bacteriën of virussen). Maar een positieve ANA betekent niet noodzakelijk dat je lupus hebt.

Natuurlijk kunnen patiënten met lupus ook fibromyalgie hebben, daarom Dr. Kahlenberg geeft hen ook de Michigan Body Map-test, waarmee patiënten de locaties op hun lichaam kunnen lokaliseren waar ze pijn voelen. Maar of je nu fibro hebt samen met lupus of alleen lupus, het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de lupus niet vordert en meer orgaanschade veroorzaakt, wat levensbedreigend kan zijn. U wilt dus met uw zorgverlener praten over een combinatie van medicijnen (meestal steroïden en antimalariamiddelen) die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken.

Andere symptomen van MS verschillen sterk van die bij fibro, waaronder wazig zicht, onstabiele gang, gebrek aan evenwicht, trillingen en onduidelijke spraak. Patiënten met multiple sclerose kunnen laesies in de hersenen hebben, dus artsen bevelen vaak MRI's om MS of een andere neurologische aandoening uit te sluiten. Een spinale tap, een bemonstering van spinale vloeistof die naar het laboratorium wordt gestuurd, kan soms antilichamen vertonen die verband houden met MS. Zoals veel van de aandoeningen vermengd met fibro, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte.

Het gaat om een ontsteking in de bekleding van uw gewrichten, het synovium genaamd. Het begint meestal in de kleine gewrichten in de handen en voeten, hoewel de lichaamsbrede ontsteking bij RA ook andere delen van uw lichaam kan aantasten, waaronder de huid, ogen, hart, longen en meer. Artsen zullen reumatoïde artritis uitsluiten door uw bloedonderzoek te onderzoeken, te screenen op bloedeiwitten zoals reumatoïde factoren en anti-CCP's, naast andere ontstekingsmarkers. U kunt ook röntgenfoto's hebben die schade aan de gewrichten vertonen (hoewel deze „radiografische schade mogelijk niet verschijnt in de vroege stadia van RA).

Onbehandeld, reumatoïde artritis kan de gewrichten in uw handen en voeten en elders vervormen en uw risico op hartproblemen en longaandoeningen verhogen. Gelukkig bestaan er behandelingen voor zelfs ernstige gevallen. Veel patiënten nemen ziektemodificerende antirheumatische geneesmiddelen, waaronder biologische geneesmiddelen, samen met lage doses steroïden of pijnstillers en vinden verlichting van de pijn en zwelling. Vrouwen hebben zelfs meer kans op niet-radiografische axiale spondyloartritis dan spondylitis ankylopoetica, en NR-Axspa verschijnt niet op röntgenfoto's, hoewel het mogelijk is om enkele vroege veranderingen op MRI te zien.

Een grondige geschiedenis, inclusief vragen over de vraag of uw rugpijn inflammatoir of mechanisch is, en volledig lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat zijn belangrijk om artsen te helpen onderscheid te maken tussen fibro en AXspa. Artsen moeten kijken naar de gewrichten, spieren en bewegingsbereik. Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren. Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij.

Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen. Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine. De meest voorkomende vorm van artritis wordt artrose genoemd en wordt gekenmerkt door kraakbeendegeneratie die kan leiden tot weefsel- en botbeschadiging en vreselijke gewrichtspijn. Bovendien kunnen zowel artrose als fibromyalgie ochtendstijfheid veroorzaken.

Een andere moeilijk te diagnosticeren aandoening is chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Fibromyalgie kan vaak depressie veroorzaken; leven met alledaagse pijn kan immers uitdagend en soms demoraliserend zijn. De symptomen van de twee aandoeningen overlappen elkaar echter vaak ook. Depressie, die diepe gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten omvat, kan ertoe leiden dat iemand langzamer denkt of spreekt dan normaal of geheugen- en concentratieproblemen heeft, net als fibromyalgie.

De aandoening houdt ook verband met een hele reeks andere symptomen die overlappen met fibromyalgie, zoals vermoeidheid, depressie, geheugenverlies en constipatie. De pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten die kenmerkend zijn voor reumatoïde artritis (RA) zijn ook veel voorkomende klachten bij mensen met fibromyalgie. In tegenstelling tot de meer voorkomende artrose, die wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden slijtage, kan reumatoïde artritis op elke leeftijd voorkomen en wordt het veroorzaakt door ontsteking en vernietiging van de bekleding van de gewrichten. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door bacteriën die worden verspreid door de beet van een hertenteek.

Chronische ziekte van lyme wordt vaak verkeerd gediagnosticeerd als fibromyalgie. Waarom? Veel van de symptomen van de ziekte van Lyme bootsen die van fibromyalgie na, zoals spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn, cognitieve stoornissen en spijsverteringsstoornissen. Ook kan de ziekte van Lyme erg moeilijk nauwkeurig te diagnosticeren zijn, omdat veel van de gebruikte bloedtesten onbetrouwbaar zijn. Zie Reumatoïde artritis (RA) Symptomen Reumatoïde artritis Overzichtsvideo.

Polymyalgie en fibromyalgie worden vaak verward omdat ze allebei spierpijn door het hele lichaam veroorzaken en ze hebben vergelijkbare namen. Hoewel u niet aan de criteria voor aanbestedingspunten hoeft te voldoen, zal een arts waarschijnlijk deze algemene richtlijnen volgen om te zien of u fibromyalgie zou kunnen hebben. Ook zullen mensen met fibromyalgie vaak een of meer overlappende aandoeningen hebben, wat de diagnose nog ingewikkelder maakt. De patiënten met fibromyalgie moeten hun ziekte begrijpen voordat een behandelingsmodaliteit wordt gebruikt (130).

Hoewel specialisten of onderzoekers nog steeds tenderpunten kunnen gebruiken, zijn ze niet langer nodig voor uw huisarts om een diagnose fibromyalgie te stellen. Relevante sociale, persoonlijke en familiegeschiedenis kan nuttig zijn bij het vaststellen van de diagnose fibromyalgie, aangezien er aanwijzingen zijn dat de symptomen van fibromyalgie kunnen optreden na een fysiek of emotioneel trauma, een medische ziekte of operatie, terwijl een familiegeschiedenis van fibromyalgie, stelt de diagnose van fibromyalgie waarschijnlijker (3.Het is niet ongebruikelijk dat fibromyalgie verkeerd wordt gediagnosticeerd als een andere aandoening en vice versa, aangezien veel symptomen van fibromyalgie sterk lijken op die van andere ziekten. De arts moet duidelijk maken dat fibromyalgie een echte ziekte is en dat de symptomen die de patiënt ervaart niet denkbeeldig zijn. Dit veroorzaakt enkele symptomen die fibromyalgie kunnen nabootsen, waaronder geheugenverlies, constipatie en spierzwakte.

Als blijkt dat een fibromyalgiepatiënt slaapapneu heeft, zal de behandeling van de slaapapneu vaak ook leiden tot een aanzienlijke verbetering van andere symptomen. Fibromyalgie is een chronische ziekte, met een verscheidenheid aan symptomen die kunnen veranderen tijdens het verloop van de ziekte en na de behandeling. Het immuunsysteem van een persoon met lupus zal normale lichaamsweefsels aanvallen en ontstekingen en pijn veroorzaken door de spieren en gewrichten, net als de pijn die mensen met fibromyalgie ervaren. De rol van vaccinatie bij het versnellen van fibromyalgie en gerelateerde syndromen is nog steeds niet duidelijk (123,12.Dus hoe kun je er zeker van zijn dat je echt fibromyalgie hebt? Zorg er eerst voor dat uw provider laboratoria runt, een grondige medische geschiedenis krijgt, inclusief slaap (om slaapapneu uit te sluiten) en een lichamelijk onderzoek van top tot teen doet, zegt Dr.

.