Herkennen artsen fibromyalgie?

Diagnose van fibromyalgie Er is momenteel geen diagnostische test om fibromyalgie te bevestigen. Artsen stellen het vast nadat ze andere aandoeningen hebben uitgesloten. Het hebben van wijdverspreide pijn, slaapproblemen en vermoeidheid betekent niet automatisch dat u fibromyalgie heeft. Een huisarts, internist of reumatoloog kan fibromyalgie diagnosticeren.

In sommige gevallen wordt de patiënt doorverwezen naar een reumatoloog voor een diagnose nadat hij is onderzocht door een huisarts of internist. Reumatologen zijn internisten of kinderartsen met aanvullende training in artritis en andere reumatische aandoeningen, waaronder fibromyalgie. Als je denkt dat je fibromyalgie hebt, ga dan naar je huisarts. Het diagnosticeren van fibromyalgie kan moeilijk zijn, omdat er geen specifieke test is om de aandoening te diagnosticeren.

Meestal als je pijn hebt, kun je snel de oorzaak vinden, zoals de spier die je hebt gespannen tijdens het trainen, of de snee die je jezelf gaf tijdens het snijden van wortels. Maar voor mensen met fibromyalgie is de bron van hun pijn moeilijker vast te stellen. Hoewel ze dagelijks pijn ervaren, kan het enige tijd duren om de oorzaak te vinden en de juiste behandeling ervoor te krijgen. Fibromyalgie is nog steeds een beetje een mysterie, omdat niemand weet wat de oorzaak is en het wordt vaak aangezien voor aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals de ziekte van Lyme of depressie.

Sommige mensen denken dat fibromyalgie het gevolg is van fysiek of emotioneel trauma. Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op pijn. Wat de oorzaak ook is, fibromyalgie leidt tot wijdverspreide pijngebieden aan beide zijden van het lichaam, en zowel onder als boven de taille. De pijn kan aanvoelen als een pijn of een scherp stekend gevoel, en het gaat niet weg.

Om de diagnose fibromyalgie te krijgen, moet u fysieke bevindingen hebben ten minste 11 specifieke gevoelige punten, die zich in uw armen, billen, borst, knieën, onderrug, nek, ribbenkast, schouders of dijen kunnen bevinden. Artsen kunnen fibromyalgie diagnosticeren zonder een teder puntonderzoek door gebruik te maken van de wijdverspreide pijnindex (WPI) en de score van de ernst van de symptomen (SS). Als de symptomen minstens 3 maanden op een vergelijkbaar niveau aanwezig zijn en er geen andere aandoening is die anders de pijn zou verklaren. De pijn kan erger worden als je traint, naar buiten gaat bij koud weer of onder veel stress staat.

Naast pijn kunt u problemen hebben met concentreren of vermoeidheid en onverfrist wakker worden. En u kunt ook een van de lange lijst met andere symptomen hebben, waaronder in het maagdarmkanaal, urinewegen, zenuwstelsel en huid. Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen om uw symptomen onder controle te houden. Uw arts zal u waarschijnlijk beginnen met een trainingsregime en u laten werken met een fysiotherapeut.

Sommigen hebben echte hulp gevonden bij acupunctuur, het leren van Tai Chi of het volgen van yogalessen. Mogelijk moet u ook medicijnen gebruiken om u te helpen slapen en uw pijn te verlichten. Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pijnstillers en slaaphulpmiddelen. Ondertussen kan praten met een therapeut je helpen om je pijn beter te beheersen en ermee te leven, en om te gaan met eventuele negatieve gedachten die je hebt over je aandoening.

Ondanks verbeteringen in de manier waarop artsen fibromyalgie diagnosticeren en behandelen, is het nog steeds een chronische aandoening. Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom. Sommige artsen kunnen licht drukken op de delen van het lichaam die gevoelige punten worden genoemd, discrete gebieden van tederheid in het spier- en peesweefsel van mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie wordt eerder beschouwd als een „diagnose van uitsluiting”, wat betekent dat artsen eerst andere gezondheidsproblemen moeten uitsluiten.

Artsen weten niet precies wat fibromyalgie veroorzaakt, maar ze weten dat de aandoening niet te wijten is aan een auto-immuunziekte, systemische ontsteking of fysieke gewrichts- of spieraandoening. Uw arts kan bepaalde antidepressiva aanbevelen, die niet alleen depressie kunnen behandelen, maar ook pijn en vermoeidheid die verband houden met fibromyalgie aanpakken. De kans is groot dat als u naar een reumatoloog of andere arts gaat omdat u zich zorgen maakt over fibromyalgie, u inmiddels al nogal wat zorgverleners hebt gezien. Als uw CRP-tests terugkomen met lage of gemiddelde niveaus en ESR-tests een lage ontsteking laten zien, kan dat andere ziekten elimineren en uw arts in de richting van het diagnosticeren van fibromyalgie wijzen.

Als u niet meteen bij een pijnspecialist of reumatoloog kunt komen omdat er niet meteen een in uw regio beschikbaar is, praat dan met uw huisarts over uw symptomen en vermeld dat u denkt dat het fibromyalgie kan zijn. Bovendien moet uw arts ook vragen naar andere symptomen, aangezien fibromyalgie vaak samengaat met andere schijnbaar niet-gerelateerde gezondheidsproblemen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (IBS), kaakpijn door klemmen, hoofdpijn, frequent urineren en angst of depressie. De arts kan zich ook afvragen of familieleden vergelijkbare symptomen hebben of hebben gehad, aangezien fibromyalgie een genetische component lijkt te hebben. Hoewel specialisten of onderzoekers nog steeds tenderpunten kunnen gebruiken, zijn ze niet langer nodig voor uw huisarts om een diagnose fibromyalgie te stellen.

En er is geen test of scan die fibromyalgie kan diagnosticeren, dus het kan moeilijk zijn voor uw arts om vast te stellen wat uw pijntjes en pijnen veroorzaakt. Mensen met een posttraumatische stressstoornis lijken meer kans te hebben op het ontwikkelen van fibromyalgie, dus uw arts kan vragen of u onlangs traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt. Omdat genetische factoren betrokken lijken te zijn bij fibromyalgie, wil uw arts misschien ook weten of andere leden van uw naaste familie vergelijkbare symptomen hebben ervaren. Uw arts zal ook vragen of u ongeveer 40 andere symptomen heeft gehad die van invloed kunnen zijn op mensen met fibromyalgie.

.