Wat is fibromyalgie vaak verkeerd gediagnosticeerd?

Ziekte van Lyme en andere door teken overgedragen ziekten. In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care %26 Research ontdekten onderzoekers dat artsen van een universitaire reumatologiekliniek fibromyalgie overdiagnosticeerden bij 43 van de 121 patiënten die aan de criteria voldeden en het volledig misten bij 60 patiënten. Dit is een heel belangrijk punt. Als u de diagnose fibromyalgie heeft gekregen (wat notoir uitdagend kan zijn om met medicatie te behandelen) en ondanks de behandeling pijn en andere symptomen blijft ervaren, kan het zo zijn dat u een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (AXspa) in plaats van of in toevoeging aan je fibro.

Als bij u een andere ziekte is vastgesteld, zoals reumatoïde artritis, maar pijn blijft ervaren ondanks het nemen van medicijnen om ontstekingen onder controle te houden, kan het zijn dat u ook fibromyalgie heeft, die apart van uw artritis moet worden behandeld. Net als fibromyalgie treft lupus voornamelijk vrouwen, die pijn in hun gewrichten ervaren, evenals vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn en buikpijn. Maar in tegenstelling tot fibro is lupus een auto-immuunziekte die wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt door de organen, vooral de nieren, longweefsel, hart en hersenen. Om lupus uit te sluiten, bestellen eerstelijnszorgverleners meestal een bloedtest, een ANA-test genaamd, die bepaalde auto-antilichamen in uw lichaam meet (een teken dat uw immuunsysteem normale cellen aanvalt in plaats van schadelijke bacteriën of virussen).

Maar een positieve ANA betekent niet noodzakelijk dat je lupus hebt. Natuurlijk kunnen patiënten met lupus ook fibromyalgie hebben, daarom Dr. Kahlenberg geeft hen ook de Michigan Body Map-test, waarmee patiënten de locaties op hun lichaam kunnen lokaliseren waar ze pijn voelen. Maar of je nu fibro hebt samen met lupus of alleen lupus, het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de lupus niet vordert en meer orgaanschade veroorzaakt, wat levensbedreigend kan zijn.

U wilt dus met uw zorgverlener praten over een combinatie van medicijnen (meestal steroïden en antimalariamiddelen) die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken. Andere symptomen van MS verschillen sterk van die bij fibro, waaronder wazig zicht, onstabiele gang, gebrek aan evenwicht, trillingen en onduidelijke spraak. Patiënten met multiple sclerose kunnen laesies in de hersenen hebben, dus artsen bevelen vaak MRI's om MS of een andere neurologische aandoening uit te sluiten. Een spinale tap, een bemonstering van spinale vloeistof die naar het laboratorium wordt gestuurd, kan soms antilichamen vertonen die verband houden met MS.

Zoals veel van de aandoeningen vermengd met fibro, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. Het gaat om een ontsteking in de bekleding van uw gewrichten, het synovium genaamd. Het begint meestal in de kleine gewrichten in de handen en voeten, hoewel de lichaamsbrede ontsteking bij RA ook andere delen van uw lichaam kan aantasten, waaronder de huid, ogen, hart, longen en meer. Artsen zullen reumatoïde artritis uitsluiten door uw bloedonderzoek te onderzoeken, te screenen op bloedeiwitten zoals reumatoïde factoren en anti-CCP's, naast andere ontstekingsmarkers.

U kunt ook röntgenfoto's hebben die schade aan de gewrichten vertonen (hoewel deze „radiografische schade mogelijk niet verschijnt in de vroege stadia van RA). Onbehandeld, reumatoïde artritis kan de gewrichten in uw handen en voeten en elders vervormen en uw risico op hartproblemen en longaandoeningen verhogen. Gelukkig bestaan er behandelingen voor zelfs ernstige gevallen. Veel patiënten nemen ziektemodificerende antirheumatische geneesmiddelen, waaronder biologische geneesmiddelen, samen met lage doses steroïden of pijnstillers en vinden verlichting van de pijn en zwelling.

Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren. Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij. Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen. Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine.

Verschillende reumatische aandoeningen kunnen fibromyalgie nabootsen. Deze omvatten sero-negatieve reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica, de ziekte van Lyme, polymyalgie, reuma en lupus. Ze hebben symptomen van wijdverspreide pijn, samen met gewrichtsbetrokkenheid. De meeste reumatische aandoeningen worden behandeld met medicatie en fysiotherapie.

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg schildklierhormoon produceert. Dit is een andere aandoening die veel symptomatologie van fibromyalgie deelt. Sommige symptomen die beide voorkomen, zijn gewrichts- of spierpijn, vermoeidheid, gevoeligheid voor verkoudheid, constipatie, depressie en gewichtstoename. Lupus is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van een persoon met lupus normale cellen aanvalt alsof ze externe indringers zijn.

Dit kan ontstekingen, weefselbeschadiging en pijn in het hele lichaam veroorzaken, wat erg aanvoelt als de wijdverspreide lichaamspijn van fibromyalgie. Hoewel er geen enkele test is die lupus 100 procent van de tijd identificeert, zijn er laboratoriumtests die uw arts kunnen helpen bepalen of u mogelijk lupus heeft. Artrose wordt over het algemeen veroorzaakt door leeftijdsgebonden verslechtering van het kraakbeen in gewrichten, wat kan leiden tot weefsel- en botschade. Symptomen vergelijkbaar met fibromyalgie zijn gewrichtspijn en ochtendstijfheid.

Een lichamelijk onderzoek en een verscheidenheid aan diagnostische tests kunnen nuttig zijn bij het stellen van een diagnose van artrose. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt en de bekleding van de gewrichten vernietigt. Symptomen die reumatoïde artritis gemeen kunnen hebben met fibromyalgie zijn pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, depressie en angst. Reumatoïde artritis kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat bloedonderzoek en röntgenfoto's gedurende vele maanden na het begin van gewrichtspijn normale resultaten kunnen laten zien.

Hoewel fibromyalgie veel voorkomt, heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat artsen veel mensen verkeerd hebben gediagnosticeerd als deze aandoening. Frederick Wolfe van de National Data Bank for Rheumatic Diseases in Wichita, KS, leidde de studie. De meest voorkomende vorm van artritis wordt artrose genoemd en wordt gekenmerkt door kraakbeendegeneratie die kan leiden tot weefsel- en botbeschadiging en vreselijke gewrichtspijn. Bovendien kunnen zowel artrose als fibromyalgie ochtendstijfheid veroorzaken.

Een andere moeilijk te diagnosticeren aandoening is chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Fibromyalgie kan vaak depressie veroorzaken; leven met alledaagse pijn kan immers uitdagend en soms demoraliserend zijn. De symptomen van de twee aandoeningen overlappen elkaar echter vaak ook. Depressie, die diepe gevoelens van verdriet, hopeloosheid en verlies van interesse in activiteiten omvat, kan ertoe leiden dat iemand langzamer denkt of spreekt dan normaal of geheugen- en concentratieproblemen heeft, net als fibromyalgie.

De aandoening houdt ook verband met een hele reeks andere symptomen die overlappen met fibromyalgie, zoals vermoeidheid, depressie, geheugenverlies en constipatie. De pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten die kenmerkend zijn voor reumatoïde artritis (RA) zijn ook veel voorkomende klachten bij mensen met fibromyalgie. In tegenstelling tot de meer voorkomende artrose, die wordt veroorzaakt door leeftijdsgebonden slijtage, kan reumatoïde artritis op elke leeftijd voorkomen en wordt het veroorzaakt door ontsteking en vernietiging van de bekleding van de gewrichten. Het kan moeilijk zijn om gezonde gewoonten bij te houden als u fibromyalgie heeft, maar als u dit doet, kunt u zich beter voelen.

Sommige symptomen van AxSpa kunnen overlappen met fibromyalgie, vermoeidheid, lage rugpijn, kaakpijn en GI-problemen, maar er zijn andere symptomen die unieker zijn voor AxSpa dan voor fibro. Maar met RA heb je stijve gewrichten en dat is een belangrijk verschil met fibromyalgie, volgens Dr... Hoewel depressie vaak wordt vermeld als een symptoom van fibromyalgie, is klinische depressie eigenlijk een afzonderlijke en duidelijke aandoening die soms overlapt met fibromyalgie. Sommige artsen zeggen misschien: 'Je hebt fibromyalgie ', terwijl anderen misschien zeggen: 'Je hebt artritis', zegt Wolfe.

In totaal slaagden artsen er niet in 60 (49,6 procent) correct te diagnosticeren van degenen die voldeden aan de ACR-criteria voor fibromyalgie. Maar in tegenstelling tot veel musculoskeletale aandoeningen, is fibromyalgie geen ontstekings- of auto-immuunziekte wanneer uw immuunsysteem, dat normaal gesproken uw lichaam beschermt tegen infecties, zich tegen zichzelf keert en uw eigen cellen en weefsels aanvalt. Een diagnose van fibromyalgie kan lastig zijn, omdat fibromyalgie niet de enige aandoening is met wijdverspreide pijn. Een knijp in de arm, een handschudden, een aanraking op de schouder - al die dingen kunnen erg pijnlijk zijn voor mensen met fibromyalgie.

Polymyalgia rheumatica komt het meest voor bij mensen ouder dan 50 jaar en kan ook ochtendstijfheid en hoofdpijn veroorzaken, beide vaak bij mensen met fibromyalgie. Evenzo, verkeerd begrepen, lijken fibromyalgie en interstitiële cystitis beide hun oorsprong te vinden in de zenuwen en chronische pijn te veroorzaken. Lupuspatiënten hebben echter waarschijnlijk koorts of huiduitslag (zoals een vlindervormige uitslag over de neus en wangen) samen met hun fibromyalgieachtige symptomen. Al deze personen vulden zowel een vragenlijst voor gezondheidsbeoordeling als een vragenlijst in die het American College of Rheumatology gebruikt om een persoon te beoordelen op fibromyalgiesymptomen.

.