Kan fibromyalgie worden opgepikt in een bloedtest?

Wetenschappers zijn erin geslaagd fibromyalgie in bloedmonsters te detecteren en deze te onderscheiden van andere vergelijkbare aandoeningen. Kevin Hackshaw, een professor aan het College of Medicine aan de Ohio State University in Columbus en reumatoloog aan het Wexner Medical Center van de universiteit, leidde het nieuwe onderzoek. Als u denkt dat u fibromyalgie heeft, ga dan naar uw huisarts. Het diagnosticeren van fibromyalgie kan moeilijk zijn, omdat er geen specifieke test is om de aandoening te diagnosticeren.

Je zou fibromyalgie een copycat-aandoening kunnen noemen. De belangrijkste symptomen - wijdverspreide pijn en vermoeidheid - lijken veel op die van andere gezondheidsproblemen. En er is geen test of scan die fibromyalgie kan diagnosticeren, dus het kan moeilijk zijn voor uw arts om vast te stellen wat uw pijntjes en pijnen veroorzaakt. Er is geen algemeen aanvaarde medische test om fibromyalgie te diagnosticeren.

In plaats daarvan worden diagnostische tests uitgevoerd om te zien of een andere aandoening de symptomen kan veroorzaken. Uw arts zal ook vragen of u ongeveer 40 andere symptomen heeft gehad die van invloed kunnen zijn op mensen met fibromyalgie. In het verleden moesten ten minste 11 van deze 18 plekken positief testen op gevoeligheid om fibromyalgie te diagnosticeren. Het krijgen van een juiste diagnose is de eerste stap om te leren welke behandelingen en veranderingen in levensstijl het leven met fibromyalgie gemakkelijker kunnen maken.

De kans om samen te werken met medische experts om het probleem van een verkeerde diagnose van fibromyalgie op te lossen, was opwindend, zei Rodriguez-Saona, hoogleraar voedingswetenschappen en technologie aan de staat Ohio. Uw lichaam zal ook worden onderzocht om te controleren op zichtbare tekenen van andere aandoeningen - gezwollen gewrichten kunnen bijvoorbeeld artritis suggereren in plaats van fibromyalgie. Mensen met fibromyalgie worden ook vaak moe wakker, zelfs nadat ze meer dan acht uur onafgebroken hebben geslapen. Aangezien fibromyalgiesymptomen echter kunnen komen en gaan, kan een persoon op een dag 11 tedere punten hebben, maar slechts acht tedere punten op een andere dag.

Als uw arts geen andere reden voor uw symptomen kan vinden, zal hij een tweedelig proces gebruiken om erachter te komen of u fibromyalgie heeft. Omdat genetische factoren betrokken lijken te zijn bij fibromyalgie, wil uw arts misschien ook weten of andere leden van uw naaste familie vergelijkbare symptomen hebben ervaren. Een cluster van personen met fibromyalgie en een slaapstoornis kan worden behandeld met een tricyclisch middel, bijvoorbeeld om pijn te helpen behandelen en slaap op te wekken. Er zijn bijvoorbeeld patiënten met fibromyalgie waarvan de primaire zorg pijn kan zijn, maar ook te maken hebben met depressie.

Mensen met fibromyalgie voelen vaak tederheid wanneer er druk wordt uitgeoefend op bepaalde plekken, meestal rond de achterkant van je hoofd, je nek, schouders, ellebogen, knieën en heupen. Omdat fibromyalgie vaak wordt geassocieerd met een aantal overlappende aandoeningen, hebben patiënten de neiging om verschillende klachten te hebben. Ongeveer drie op de vier mensen met fibromyalgie hebben volgens eerder onderzoek geen nauwkeurige diagnose gekregen, en degenen die wel weten dat ze de ziekte hebben, wachtten gemiddeld vijf jaar tussen het begin van de symptomen en de diagnose. Het probleem is volgens Hackshaw dat fibromyalgie voortkomt uit een verstoring van zenuwsignalen en geen aandoening is die met opioïden moet worden behandeld.

In sommige gevallen beginnen fibromyalgiesymptomen kort nadat een persoon een mentaal of fysiek traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, zoals een auto-ongeluk.