Waarom geloven artsen niet in fibromyalgie?

Oorspronkelijk werd gedacht dat fibromyalgie een reumatologische aandoening was, omdat het net als ziekten zoals reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door musculoskeletale pijn. Maar onderzoek heeft sindsdien aangetoond dat er geen afwijkingen zijn in het bewegingsapparaat bij mensen met fibromyalgie. Er is geenszins unanimiteit in de medische gemeenschap dat fibromyalgie een legitieme aandoening is. De andere reden waarom zoveel mensen met fibromyalgie het moeilijk hebben om de juiste behandeling te krijgen, is dat sommige artsen niet geloven dat fibromyalgie een legitieme aandoening is.

Dus, wat voor soort arts of zorgverlener moet u zien om de diagnose fibromyalgie te krijgen? En wie weet hoe hij het moet behandelen? Artsen hebben fibromyalgie nog niet volledig begrepen, er zijn geen definitieve oorzaken en slechts een handvol medicijnen die de symptomen kunnen beheersen. Bijna de helft (47 procent) zei bang te zijn om behandeling voor fibromyalgie te zoeken, en dat ze geloven dat artsen en verpleegkundigen de diagnose niet begrijpen. Hoewel artsen niet weten wat fibromyalgie veroorzaakt, komt het soms voor in gezinnen, wat kan duiden op een onderliggende genetische aanleg voor de ziekte. Patiënten met fibromyalgie hebben vaak het gevoel gehad dat hun artsen hun toestand niet als zeer legitiem beschouwden.

In een studie van de Universiteit van Oslo kwam fibromyalgie als laatste binnen toen Noorse artsen en verpleegkundigen werd gevraagd ziekten op basis van prestige te rangschikken.