Hoe diagnosticeert een arts fibromyalgie?

Tests die nodig kunnen zijn · Volledig bloedbeeld · Erytrocytsedimentatiesnelheid · Cyclische gecitrullineerde peptidetest · Reumatoïde factor · Schildklierfunctietesten. Verken Mayo Clinic-onderzoeken die nieuwe behandelingen, interventies en tests testen als middel om deze aandoening te voorkomen, op te sporen, te behandelen of te beheersen. Als je denkt dat je fibromyalgie hebt, ga dan naar je huisarts. Het diagnosticeren van fibromyalgie kan moeilijk zijn, omdat er geen specifieke test is om de aandoening te diagnosticeren.

Er is geen algemeen aanvaarde medische test om fibromyalgie te diagnosticeren. In plaats daarvan worden diagnostische tests uitgevoerd om te zien of een andere aandoening de symptomen kan veroorzaken. Meestal als je pijn hebt, kun je snel de oorzaak vinden, zoals de spier die je hebt gespannen tijdens het trainen, of de snee die je jezelf gaf tijdens het snijden van wortels. Maar voor mensen met fibromyalgie is de bron van hun pijn moeilijker vast te stellen.

Hoewel ze dagelijks pijn ervaren, kan het enige tijd duren om de oorzaak te vinden en de juiste behandeling ervoor te krijgen. Fibromyalgie is nog steeds een beetje een mysterie, omdat niemand weet wat de oorzaak is en het wordt vaak aangezien voor aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals de ziekte van Lyme of depressie. Sommige mensen denken dat fibromyalgie het gevolg is van fysiek of emotioneel trauma. Anderen geloven dat het wordt veroorzaakt door een abnormale reactie op pijn.

Wat de oorzaak ook is, fibromyalgie leidt tot wijdverspreide pijngebieden aan beide zijden van het lichaam, en zowel onder als boven de taille. De pijn kan aanvoelen als een pijn of een scherp stekend gevoel, en het gaat niet weg. Om de diagnose fibromyalgie te krijgen, moet u fysieke bevindingen hebben ten minste 11 specifieke gevoelige punten, die zich in uw armen, billen, borst, knieën, onderrug, nek, ribbenkast, schouders of dijen kunnen bevinden. Artsen kunnen fibromyalgie diagnosticeren zonder een teder puntonderzoek door gebruik te maken van de wijdverspreide pijnindex (WPI) en de score van de ernst van de symptomen (SS).

Als de symptomen minstens 3 maanden op een vergelijkbaar niveau aanwezig zijn en er geen andere aandoening is die anders de pijn zou verklaren. De pijn kan erger worden als je traint, naar buiten gaat bij koud weer of onder veel stress staat. Naast pijn kunt u problemen hebben met concentreren of vermoeidheid en onverfrist wakker worden. En u kunt ook een van de lange lijst met andere symptomen hebben, waaronder in het maagdarmkanaal, urinewegen, zenuwstelsel en huid.

Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar er zijn behandelingen om uw symptomen onder controle te houden. Uw arts zal u waarschijnlijk beginnen met een trainingsregime en u laten werken met een fysiotherapeut. Sommigen hebben echte hulp gevonden bij acupunctuur, het leren van Tai Chi of het volgen van yogalessen. Mogelijk moet u ook medicijnen gebruiken om u te helpen slapen en uw pijn te verlichten.

Geneesmiddelen die vaak worden voorgeschreven voor fibromyalgie zijn antidepressiva, medicijnen tegen epilepsie, pijnstillers en slaaphulpmiddelen. Ondertussen kan praten met een therapeut je helpen om je pijn beter te beheersen en ermee te leven, en om te gaan met eventuele negatieve gedachten die je hebt over je aandoening. Ondanks verbeteringen in de manier waarop artsen fibromyalgie diagnosticeren en behandelen, is het nog steeds een chronische aandoening. Maar door met uw arts samen te werken, kunt u de symptomen beheersen en ermee leren leven, zodat u uw fibromyalgie onder controle kunt houden, in plaats van andersom.

Zodra uw arts heeft beoordeeld of u voldoet aan de criteria voor de diagnose van fibromyalgie en andere aandoeningen heeft uitgesloten, kan hij voorgeschreven medicatie en levensstijlaanpassingen voorstellen om fibromyalgie te behandelen en te beheersen. Als uw arts geen andere reden voor uw symptomen kan vinden, zal hij een tweedelig proces gebruiken om erachter te komen of u fibromyalgie heeft. Er is geen enkele test (zoals een bloedtest of een beeldvormingstest zoals een röntgenfoto) die een diagnose van fibromyalgie kan bevestigen. Omdat genetische factoren betrokken lijken te zijn bij fibromyalgie, wil uw arts misschien ook weten of andere leden van uw naaste familie vergelijkbare symptomen hebben ervaren.

Hoewel specialisten of onderzoekers nog steeds tenderpunten kunnen gebruiken, zijn ze niet langer nodig voor uw huisarts om een diagnose fibromyalgie te stellen. Artsen weten niet precies wat fibromyalgie veroorzaakt, maar ze weten dat de aandoening niet te wijten is aan een auto-immuunziekte, systemische ontsteking of fysieke gewrichts- of spieraandoening. Uw arts zal ook vragen of u ongeveer 40 andere symptomen heeft gehad die van invloed kunnen zijn op mensen met fibromyalgie. Gelukkig zien veel fibromyalgiepatiënten verbetering in hun symptomen nadat de diagnose fibromyalgie is vastgesteld en hun demon is genoemd, wat een opluchting op zich kan zijn.

Nu wordt de telmethode van tenderpunten niet herkend als een gestandaardiseerde maatregel voor het diagnosticeren van fibromyalgie en het bepalen of de aandoening beter of slechter wordt. Sommige artsen kunnen licht drukken op de delen van het lichaam die gevoelige punten worden genoemd, discrete gebieden van tederheid in het spier- en peesweefsel van mensen met fibromyalgie. Aangezien er geen laboratorium- of beeldvormingstests beschikbaar zijn voor fibromyalgie, kan het een moeilijke aandoening zijn om een diagnose te stellen. Het is niet aangetoond dat fibromyalgie wordt onderscheiden van niet-fibromyalgie bij niet eerder gediagnosticeerde patiënten met verschillende typische fibromyalgiesymptomen.

Recentere criteria hebben echter de rol van de tenderpunten bij het stellen van een diagnose van fibromyalgie gebagatelliseerd. Het is belangrijk op te merken dat eerdere diagnose van fibromyalgie resulteert in kostenbesparingen in de loop van de tijd (door een afname van diagnostische tests en medicatiekosten). Omdat veel van de tekenen en symptomen van fibromyalgie vergelijkbaar zijn met verschillende andere aandoeningen, kunt u verschillende artsen raadplegen voordat u een diagnose krijgt. .