Waarmee kan fibromyalgiepijn worden vergeleken?

Share on Pinterest Symptomen van zowel polymyalgie als fibromyalgie kunnen pijn in de nek zijn. Polymyalgie en fibromyalgie worden vaak verward omdat ze allebei spierpijn door het hele lichaam veroorzaken en ze hebben vergelijkbare namen. Bijna alle mensen met fibromyalgie hebben overal pijn. Het kan lijken op artrose, bursitis en tendinitis, maar het zit over je hele lichaam.

Dit is meestal de reden waarom u naar uw dokter gaat. In een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care %26 Research ontdekten onderzoekers dat artsen van een universitaire reumatologiekliniek fibromyalgie overdiagnosticeerden bij 43 van de 121 patiënten die aan de criteria voldeden en het volledig misten bij 60 patiënten. Dit is een heel belangrijk punt. Als u de diagnose fibromyalgie heeft gekregen (wat notoir uitdagend kan zijn om met medicatie te behandelen) en ondanks de behandeling pijn en andere symptomen blijft ervaren, kan het zo zijn dat u een andere aandoening heeft, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of axiale spondyloartritis (AXspa) in plaats van of in toevoeging aan je fibro.

Als bij u een andere ziekte is vastgesteld, zoals reumatoïde artritis, maar pijn blijft ervaren ondanks het nemen van medicijnen om ontstekingen onder controle te houden, kan het zijn dat u ook fibromyalgie heeft, die apart van uw artritis moet worden behandeld. Net als fibromyalgie treft lupus voornamelijk vrouwen, die pijn in hun gewrichten ervaren, evenals vermoeidheid, geheugenproblemen en hoofdpijn en buikpijn. Maar in tegenstelling tot fibro is lupus een auto-immuunziekte die wijdverspreide ontstekingen veroorzaakt door de organen, vooral de nieren, longweefsel, hart en hersenen. Om lupus uit te sluiten, bestellen eerstelijnszorgverleners meestal een bloedtest, een ANA-test genaamd, die bepaalde auto-antilichamen in uw lichaam meet (een teken dat uw immuunsysteem normale cellen aanvalt in plaats van schadelijke bacteriën of virussen).

Maar een positieve ANA betekent niet noodzakelijk dat je lupus hebt. Natuurlijk kunnen patiënten met lupus ook fibromyalgie hebben, daarom Dr. Kahlenberg geeft hen ook de Michigan Body Map-test, waarmee patiënten de locaties op hun lichaam kunnen lokaliseren waar ze pijn voelen. Maar of je nu fibro hebt samen met lupus of alleen lupus, het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen, zodat de lupus niet vordert en meer orgaanschade veroorzaakt, wat levensbedreigend kan zijn.

U wilt dus met uw zorgverlener praten over een combinatie van medicijnen (meestal steroïden en antimalariamiddelen) die uw immuunsysteem kunnen onderdrukken. Andere symptomen van MS verschillen sterk van die bij fibro, waaronder wazig zicht, onstabiele gang, gebrek aan evenwicht, trillingen en onduidelijke spraak. Patiënten met multiple sclerose kunnen laesies in de hersenen hebben, dus artsen bevelen vaak MRI's om MS of een andere neurologische aandoening uit te sluiten. Een spinale tap, een bemonstering van spinale vloeistof die naar het laboratorium wordt gestuurd, kan soms antilichamen vertonen die verband houden met MS.

Zoals veel van de aandoeningen vermengd met fibro, is reumatoïde artritis een auto-immuunziekte. Het gaat om een ontsteking in de bekleding van uw gewrichten, het synovium genaamd. Het begint meestal in de kleine gewrichten in de handen en voeten, hoewel de lichaamsbrede ontsteking bij RA ook andere delen van uw lichaam kan aantasten, waaronder de huid, ogen, hart, longen en meer. Artsen zullen reumatoïde artritis uitsluiten door uw bloedonderzoek te onderzoeken, te screenen op bloedeiwitten zoals reumatoïde factoren en anti-CCP's, naast andere ontstekingsmarkers.

U kunt ook röntgenfoto's hebben die schade aan de gewrichten vertonen (hoewel deze „radiografische schade mogelijk niet verschijnt in de vroege stadia van RA). Onbehandeld, reumatoïde artritis kan de gewrichten in uw handen en voeten en elders vervormen en uw risico op hartproblemen en longaandoeningen verhogen. Gelukkig bestaan er behandelingen voor zelfs ernstige gevallen. Veel patiënten nemen ziektemodificerende antirheumatische geneesmiddelen, waaronder biologische geneesmiddelen, samen met lage doses steroïden of pijnstillers en vinden verlichting van de pijn en zwelling.

Vrouwen hebben zelfs meer kans op niet-radiografische axiale spondyloartritis dan spondylitis ankylopoetica, en NR-Axspa verschijnt niet op röntgenfoto's, hoewel het mogelijk is om enkele vroege veranderingen op MRI te zien. Een grondige geschiedenis, inclusief vragen over de vraag of uw rugpijn inflammatoir of mechanisch is, en volledig lichamelijk onderzoek van het bewegingsapparaat zijn belangrijk om artsen te helpen onderscheid te maken tussen fibro en AXspa. Artsen moeten kijken naar de gewrichten, spieren en bewegingsbereik. Morris controleert ook de glucosespiegels in bloed en urine, voor het geval mensen een niet-gediagnosticeerd geval van diabetes type 2 hebben, wat betekent dat hun lichaam de bloedsuikerspiegel (glucose) niet kan reguleren.

Diabetes type 2 kan algemene pijn en vermoeidheid veroorzaken die fibromyalgie nabootsen, zegt hij. Maar in tegenstelling tot fibro kan de aandoening leiden tot ernstige complicaties, waaronder beroertes, glaucoom en hartaandoeningen, daarom is het superbelangrijk om het te vangen en te behandelen. Diabetes wordt gemakkelijk gediagnosticeerd op basis van de suikerspiegel in uw bloed of urine. Fibromyalgie (fi·bro·my·al·gi·a) is een aandoening die pijn over het hele lichaam veroorzaakt (ook wel wijdverspreide pijn genoemd), slaapproblemen, vermoeidheid en vaak emotionele en mentale nood.

Mensen met fibromyalgie kunnen gevoeliger zijn voor pijn dan mensen zonder fibromyalgie. Dit wordt abnormale verwerking van pijnperceptie genoemd. Fibromyalgie treft ongeveer 4 miljoen Amerikaanse volwassenen, ongeveer 2% van de volwassen bevolking. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, maar kan effectief worden behandeld en beheerd.

Artsen zullen behandeling met apparaten zoals TENS-machines, echografie of interferentiële therapie niet aanbevelen, omdat er momenteel weinig bewijs is om het gebruik ervan bij de behandeling van fibromyalgie te ondersteunen. Onderzoekers geloven dat fibromyalgie pijnlijke sensaties versterkt door de manier waarop uw hersenen en ruggenmerg pijnlijke en niet-pijnlijke signalen verwerken te beïnvloeden. Sommige symptomen van AxSpa kunnen overlappen met fibromyalgie, vermoeidheid, lage rugpijn, kaakpijn en GI-problemen, maar er zijn andere symptomen die unieker zijn voor AxSpa dan voor fibro. Naast medische behandeling kunnen mensen hun fibromyalgie beheersen met de hieronder beschreven zelfmanagementstrategieën, waarvan is bewezen dat ze pijn en invaliditeit verminderen, zodat ze de voor hen belangrijke activiteiten kunnen voortzetten.

Aangezien er geen laboratorium- of beeldvormingstests voor zijn, zal uw arts, wanneer u een diagnose gaat stellen, vragen naar uw symptomen om te beslissen of u fibromyalgie heeft. En het belangrijkste is dat de vermoeidheid meer overweldigend is dan de pijn (het omgekeerde geldt voor fibromyalgie). Er is geen test die fibromyalgie kan diagnosticeren, dus wanneer fibromyalgiesymptomen waaronder wijdverspreide pijn, gevoeligheid voor aanraking, slaapproblemen en vermoeidheid, hersenmist, gastro-intestinale problemen (opgeblazen gevoel en diarree) en psychische problemen zoals depressie en angst u naar het kantoor van de dokter stuwen, uw provider moet eerst andere aandoeningen uitsluiten die verantwoordelijk kunnen zijn voor uw fibro-symptomen. De resultaten van deze studie zijn in overeenstemming met een eerdere studie met behulp van de nieuwe Understand Pain and Explain Pain Scales, wat suggereert dat het begrijpen of verklaren van pijn moeilijker wordt ervaren bij patiënten met fibromyalgie.

Fibromyalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide musculoskeletale pijn die gepaard gaat met vermoeidheid, slaap, geheugen en stemmingsproblemen. Slechte slaap lijkt een belangrijke oorzaak van fibromyalgie te zijn, dus voldoende slaap van goede kwaliteit is een belangrijk onderdeel van uw behandeling. De auteurs beoordeelden de grafieken van alle opeenvolgend geziene proefpersonen met een bevestigde diagnose van reumatoïde artritis of fibromyalgie. Er wordt geschat dat ergens tussen de 1,8 miljoen en 2,9 miljoen mensen in het VK fibromyalgie hebben.

Ze kunnen u ook adviseren over ontspanningstechnieken, die net zo belangrijk kunnen zijn als lichaamsbeweging wanneer u te maken heeft met fibromyalgie. Veel onderzoekers geloven dat herhaalde zenuwstimulatie ervoor zorgt dat de hersenen en het ruggenmerg van mensen met fibromyalgie veranderen. De meeste mensen met fibromyalgie hebben het gevoel dat ze wat losser moeten worden nadat ze uit bed zijn gekomen voordat ze hun dag kunnen beginnen. .